IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa пуска консултантски услуги в сферата на криптовалутите

Компанията иска да се възползва от възможностите за растеж отвъд картовите разплащания

12:23 | 08.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Visa пуска нови консултантски услуги, които да помогнат на клиентите ѝ да се ориентират в света на криптовалутите, пише CNBC.

Компанията, която обработва плащания, заяви, че консултантската ѝ практика, попадаща в звеното за консултиране и анализи, ще предлага съвети на финансови институции, търговци на дребно и други фирми за всичко – от пускането на криптофункции до проучването на незаменими токени.

Visa обяви американската банка UMB за клиент, който вече използва тези нейни услуги.

Ходът е поредният опит на Visa да навлезе по-сериозно в индустрията с криптовалутите. От 1 октомври 2020 г. до 30 септември 2021 г. компанията е обработила трансакции с дигитални валути на стойност 3,5 млрд. долара чрез своите свързани с криптовалутите картови схеми, твърди лидерът на тези начинания на компанията за Европа Никола Плекас.

„Част от тези водещи борси имат милиони, а в някои случаи десетки милиони потребители“, коментира той, допълвайки, че компанията позволява на потребителите да харчат криптовалутите си сред 80 търговеца.

Освен това компанията разработва продукти, насочени към стейбълкойн – виртуални токени, свързани със стойността на държавните валути, обичайно долара – и дигитални валути, емитирани от централните банки.

Visa се надява, че новите консултантски услуги могат да помогнат за допълнителното навлизане на биткойна и други дигитални валути. Подобно на конкурента си Mastercard, гигантът в кредитните карти смята криптовалутите за голяма възможност за растеж в момент, в който разширява дейността си отвъд картовите плащания.

Големите мрежи за разплащания се сблъскаха с вълна от нови финансови компании, навлизащи на пазара през последните години. Развиващи се тенденции като отвореното банкиране заплашват да подкопаят бизнес моделите им.

Междувременно Visa е под натиск и от големите технологични компании. През ноември Amazon заяви, че ще спре да приема кредитни карти Visa във Великобритания заради високите такси на компанията. Гигантът в онлайн търговията предприе подобни стъпки срещу Visa в Австралия и Сингапур.

„За нас криптовалутите са голяма нова вертикала и възможност за растеж. Ще продължим да се фокусираме върху развиването на бизнеса си напред“, коментира Плекас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Дядо ти чака да гръмне това: https://usdebtclock.org/ после всички шиткойни сами ще гръмнат, защото се държат само на вяра в Системата. Златото е овеществен труд. Шиткойна е няколко декара мъгла в Балакана..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Геро от Германия
преди 2 години
Междувременно австралопитеците Ватников и дядото чакат балонът да се спука :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още