IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vision Fund 2 на SoftBank инвестира в германска компания за електрически скутери

Tier обяви, че е набрала 250 млн. долара финансиране

14:47 | 10.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската компания за отдаване под наем на електрически скутери Tier обяви, че е набрала 250 млн. долара финансиране в рамките на кръг, воден от втория Vision Fund на SoftBank, пише CNBC.

Това е първият път, в който японският технологичен инвеститор залага на зараждащия се бизнес с отдаване под наем на такива превозни средства, докато редица страни в Европа въвеждат отново блокади, за да забавят разпространението на новия коронавирус. Компаниите за електрически скутери бяха силно засегнати от първата вълна от блокади, а редица доставчици на такива услуги съкратиха работни места, за да оцелеят.

От своя страна, Tier твърди, че не ѝ се е наложило да прави съкращения във връзка с пандемията. Говорител на компанията коментира пред CNBC, че фирмата е „направила една или две свързани с представянето корекции, като част от стандартната бизнес практика, но нищо извън това“.

SoftBank е направила инвестицията в Tier през Vision Fund 2, който достига 108 млрд. долара. Той е наследник на Vision Fund, който се сблъска с множество предизвикателства заради проблемните си инвестиции в компании като WeWork.

Кръгът на финансиране на Tier е привлякъл подкрепа и от досегашните ѝ инвеститори, включително Mubadala, Northzone, Goodwater Capital, White Star Capital, Novator и RTP Global.

Mubadala не е инвестирала в Tier като част от Vision Fund 2. Суверенният фонд на Абу Даби допринесе към първия Vision Fund на SoftBank, но през май CNBC писа, че компанията се колебае дали да подкрепи новия фонд.

Според Financial Times Tier вече е оценена на малко под 1 млрд. долара. Това означава, че е близо до превръщането си в „еднорог“.

Някои стартъпи за електрически скутери заявиха, че са наблюдавали възстановяване на търсенето през лятото, след като икономиките бяха отворени отново. Много от тях побързаха да вземат участие в тестовете във Великобритания, докато страната се насочва към създаване на регулация на електрическите скутери.

Но нарастват опасенията за финансовата нестабилност на сектора, особено в момент, в който редица европейски държави отново налагат блокади и зимата е все по-близо. Въпреки това Tier заяви, че е успяла да постигне рентабилност за първи път тази година. По думите на главния изпълнителен директор Лорънс Лушнер тя е генерирала печалба от юни насам.

„Ще бъдем много близо до пълната рентабилност тази година“, допълва той.

Tier заяви, че ще използва свежия капитал, за да направи експанзия в Европа и да инсталира хиляди зарядни станции в различни градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още