IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vision Fund на SoftBank се завръща към успеха

Японската група обяви, че прави големи промени в борда на директорите си

22:12 | 09.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската SoftBank Group отчете 6,1 млрд. долара тримесечна печалба, след като големият подем на технологичните оценки върна нейния Vision Fund към успеха, предава Ройтерс.

Възстановяването на Vision Fund вероятно ще е добра новина за инвеститорите, които бяха притеснени от някои от неотдавнашните проблеми на SoftBank.

Новините бяха обявени, след като SoftBank разкри, че отстранява няколко високопоставени мениджъри от своя борд, в това число ръководителя на фонда Раджеев Мисра и главния оперативен директор Марсело Клори, след натиск от страна на инвеститорите за подобряване на управлението.

По данни от края на септември SoftBank притежава позиции в акции на стойност 16,8 млрд. долара, включително в Amazon.com, Alphabet и Facebook.

Главният изпълнителен директор Масайоши Сон насочи средствата от продажбата на активи към технологични акции и деривати в опит да се възползва от повишаването на пазарните капитализации в сектора.

SoftBank отчете нетна печалба в размер на 628 млрд. йени за трите месеца до септември, спрямо загуба от 700 млрд. йени през същия период година по-рано.

Тя отчете печалба от 1,04 трлн. йени през тримесечието от инвестиции през двата ѝ фонда, макар че голяма част от сумата обикновено отразява нереализираната печалба от компаниите в портфолиото. За сравнение година по-рано групата записа 944 млрд. йени загуба.

Първият ѝ фонд сега е на стойност 76,4 млрд. долара, или малко над сумата от 75 млрд. долара, която плати за своите 83 инвестиции.

По-малкият втори фонд се радва на ръст след листването на имотната компания Ke Holdings. Фондът има справедлива стойност от 7,6 млрд. долара.

Групата е единственият инвеститор във втория фонд – ход, насочен към привличане на повече инвестиции.

Освен Раджеев Мисра и Марсело Клори, от борда си тръгва и главният стратегически директор Катсунори Саго. Промените имат за цел да увеличат външните директори в борда, обяви Сон. Управляващият директор на суверенния фонд на Саудитска Арабия Ясир ал-Румаян също се е оттеглил, с което броят на членовете на борда е достигнал девет души.

Тези промени са в резултат на инвеститорския натиск за по-добро съблюдаване на групата, след като SoftBank започна да ускорява насочването си към инвестиции отвъд доскорошния си фокус върху стартъпи в по-късен етап на развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още