IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите разходи на бизнеса за технологии подкрепиха отчета на Oracle

Компанията надмина очакванията с новата си прогноза

14:20 | 10.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Производителят на корпоративен софтуер Oracle прогнозира печалба и приходи за текущото тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите. Това се случи, след като технологичният гигант отчете добри резултати за второто тримесечие, подкрепени от по-високите разходите за технологии от компании, търсещи помощ с хибридната работа, предава Ройтерс.

След като пандемията накара повече компании да се насочат към хибриден модел на работа, разходите за облачни технологии нараснаха, подкрепяйки Oracle и други фирми като Salesforce, Amazon.com и Microsoft.

Цената на акциите на компанията нарасна с около 10,4% по време на следборсовата търговия до 98 долара.

Приходите на звеното за облачни и лицензионни услуги на Oracle, което е най-голямото ѝ, са се увеличили до 7,55 млрд. долара през второто тримесечие спрямо 7,11 млрд. долара година по-рано. Очаква се те да нараснат с 6-8% през третото тримесечие, обяви команията.

Oracle увеличава инвестициите си в центрове за данни по света, особено такива, насочени към правителства, обяви главният изпълнителен директор Сафра Катц пред анализатори.

Около 75% от ERP (Планиране на ресурсите на предприятието) клиентите на Oracle още не са се прехвърлили в облака, а компанията има голям шанс да ги пренасочи и да повиши ERP приходите си, твърди Скот Кеслър, анализатор в Third Bridge.

Компанията очаква печалбата за настоящото ѝ тримесечие да е между 1,19 долара на акция и 1,23 долара на акция, над средната прогноза на Refinitiv за 1,16 долара на акция. Oracle прогнозира приходи между 10,7 млрд. и 10,9 млрд. долара, а анализаторите смятат, че сумата ще е около 10,56 млрд. долара.

Oracle заяви, че е направила плащане по съдебен спор, свързан с наемането на бившия главен изпълнителен директор Марк Хърд, което е довело до загуба от 1,12 млрд. долара за третото тримесечие спрямо печалбата в размер на 2,44 млрд. долара година по-рано.

На коригирана база компанията е спечелила по 1,21 долара на акция при 10,36 млрд. долара приходи. Анализаторите очакваха 1,11 долара печалба на акция и 10,21 млрд. долара приходи, сочат данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още