IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в ЕС разглеждат по-обстойно сделката на Microsoft и Nuance

Придобиването за 16 млрд. долара вече получи одобрения от регулаторите в Австралия и САЩ

10:37 | 08.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Антимонополният регулатор на Европейския съюз прави по-обстоен преглед на сделката, която Microsoft сключи за придобиването на технологичната компания Nuance Communications за 16 млрд. долара. Той призовава клиенти и конкуренти да изразят пред него притесненията си, сочи въпросник от миналия месец, разгледан от Ройтерс.

Microsoft е отказала да коментира, а от Nuance не са отговорили на запитването за коментар.

След минимален преглед през юни Министерството на правосъдието и Австралийската комисия по конкуренцията през октомври заявиха, че нямат възражения относно сделката. Компаниите подадоха документи за одобрение и до бюрото по конкуренцията на Европейския съюз миналия месец, а регулаторът има срок до 21 декември да даде зелена светлина или да започне по-голямо разследване.

Компаниите очакваха да приключат придобиването до края на тази година, но миналия месец казаха, че процесът може да се проточи и през следващата година.

Във въпросника се пита дали Microsoft и Nuance са конкуренти и дали обединението им може да засегне клиенти и конкуренти, включително дали Microsoft може да даде приоритет на Nuance спрямо конкурентни услуги.

Nuance продава предимно технологии за транскрибиране, популярни сред доктори и колцентрове, които искат да автоматизират воденето на бележки. Анализатори смятат сделката като засилваща присъствието на Microsoft на пазара на здравни технологии. Тя може да ѝ донесе нови гласови и медицински данни, с които да обучи изкуствения си интелект.

Подобно на други големи технологични компании, от години Microsoft разширява бизнеса си чрез придобивания, включително в областта на рекламата и гейминга. Но през последното десетилетие Microsoft успява да избягва неприятностите, които сега имат нейните конкуренти Google, Facebook, Apple и Amazon.com. Всички те в момента са изправени пред дела за антиконкурентно поведение и разследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още