IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в САЩ поставят под лупа придобиванията на Big Tech

Нов доклад на Федералната търговска комисия разглежда сделките, които не са били официално обявени

10:33 | 16.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на FTC Лина Кан.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Graeme Jennings/Bloomberg</em></p>

Председателят на FTC Лина Кан. Снимка: Graeme Jennings/Bloomberg

Федералната търговска комисия (FTC) на Съединените щати подсказа по време на открито заседание в сряда, че се насочва към още по-голям контрол върху вратичките и изискванията за отчитане на сливанията и придобиванията, предава CNBC.

Агенцията публикува резултатите от проучване на недекларирани сливания от петте т.нар. Big Tech компании – собственикът на Google (Alphabet), Amazon. Apple, Facebook и Microsoft.

Компаниите са длъжни да обявяват само сделките, надхвърлящи сумата от 92 млн. долара, съгласно Закона на Харт-Скот-Родино (въпреки че този праг беше по-нисък в миналото), така че FTC се опита да разбере моделите на това как големите технологични компании придобиват по-малки предприятия.

Ето и ключовите констатации от обобщения доклад, представен от екипа на FTC:

Петте технологични компании са сключили 616 необявени сделки на стойност над 1 млн. долара между началото на 2010 г. и края на 2019 г.

В допълнение компаниите са оповестили други събития, като придобиване на патенти, трансакции под 1 млн. долара, събития по наемане на хора и други финансови инвестиции. FTC е установила, че най-честите недекларирани трансакции сред тази група са придобивания на мажоритарни дялове на книжа с право на глас и придобивания на активи.

FTC е открила 94 трансакции, които са били над прага, записан в закона, по времето, когато са били завършени, вероятно заради различни възможни изключения при отчитането, допълват от агенцията.

При 36% от проучените сделки придобиващото дружество е поело някакъв дълг или пасив от придобитата компания.

Над 75% от споразуменията са включвали клаузи за неконкуриране за основатели или ключови служители от придобитите компании.

След презентацията председателят на FTC Лина Кан очертава три извода от доклада.

Първият е, че FTC трябва да идентифицира потенциални пропуски в изискванията в закона за отчитане на сделки, които позволяват някои споразумения да остават скрити, посочва тя. На второ място агенцията трябва да се поучи от международните си партньори, тъй като около една трета от изследваните трансакции са включвали чуждестранни цели за придобиване. И на трето място Кан посочва, че FTC трябва допълнително да затегне използването на споразумения за неконкуриране при сливания.

„Проучване как фирмите на дигиталните пазари могат да използват придобивания за заключване на таланти заедно с ключови активи ще бъде ценно“, коментира Кан. Тя допълва, че се надява, че докладът ще бъде полезен на властите, що се отнася до обмислянето на промени в антимонополните правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още