IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влиза ли суперкомпютърът в мащабните проекти на бизнеса?

Международна конференция за високопроизводителните изчисления ще обсъжда новостите във високите технологии, съобщи проф. Светозар Маргенов

11:40 | 21.09.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Мащабните проекти на бизнеса във всяка високотехнологична област имат необходимост от обработка на големите по обем данни, но без използването на суперкомпютри това не е възможно.  Влизат ли високите технологии в дейността на фирмите? 

„Българският бизнес не използва достатъчно ефективно суперкомпютъра“, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  проф. Светозар Маргенов от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

Той обаче обясни, че има постоянно партньорство с бизнеса, „но това не е достатъчно“.

„Големият бизнес се очаква да бъде по-активен за големи и мащабни проекти, тъй като няма високотехнологична област, която да не се реализира без суперкомпютърни симулации“, посочи проф. Маргенов.

Той обаче подчерта, че България заема своето достойно място в света на високите технологии.
„Бяхме в топ 500 със суперкомпютъра си. В продължение на години водещи бяха Съединените американски щати а в последната класация на първо място е японска машина“, обясни ученият.

По думите му големите обеми данни сами по себе си не водят до нищо, тъй като те трябва да бъдат обработвани и без суперкомпютрите съществуването на тези данни не е пълноценно.

Повече за Международната конференция в областта на високопроизводителните изчисления, която се организира от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, очаквайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още