IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone: До 2021 г. ставаме Гигабит общество

То ще се характеризира с хиперсвързаност и по-голяма сигурност, смята Виторио Колао

19:24 | 22.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

До 2021 г. ще преминем от дигиталното към т.нар. Гигабит общество на хиперсвързаност, по-голяма сигурност и повече възможности, заяви по време на Mobile World Congress в Барселона главният изпълнителен директор на Vodafone Виторио Колао.

По думите му следващите пет години ще бъдат белязани от големи промени в света на технологиите, които вече са започнали. Те ще са полезни както за отделния потребител, така и за бизнеса и за цялата планета, обобщи той.

Според Колао за бизнеса хиперсвързаността ще даде възможност за незабавен и бърз растеж, който вече няма да бъде проблем.

„За малките фирми тази промяна ще донесе голямо предимство, защото те ще могат да се конкурират по-лесно с големите играчи. В резултат от това вече започват да се появяват нови интересни бизнес модели“, коментира той.

По думите му особено важна става връзката между човека и компанията, т.нар. социален договор между тях, като 75% от компаниите в момента имат гъвкава работна среда. 61% от компаниите, включени в общо проучване, пък посочват, че заради по-умните технологии се радват на значително по-добри резултати. Служителите им пък са доста по-щастливи на работните си места.

От своя страна Vodafone отговаря на всички тези тенденции, включително на увеличаването на трафика на данни, като изгражда по-стабилна инфраструктура, уточни Калао. Според него през последните години операторът се радва на огромен скок в потреблението на данни, особено на развиващите се пазари.

Комуникацията

Тенденцията, на която бизнесът трябва да обърне особено внимание в момента, е мултиекранната конвергенция. Калао смята, че тя дава нови възможности на компаниите, защото предлага „по-богата комуникация и по-богато преживяване, базирано на локацията например“.

„Започва ерата на богатата комуникация“, категоричен е той.

Част от всичко това е виртуалната реалност, в която изпълнителният директор на Vodafone вижда най-интересната технология, насочена към потребителите. Според него основният интерес ще е в сферата на игрите и забавлението, но компаниите могат да се възползват значително от шансовете за предлагане на нови обучения посредством експерименти, без да са нужни много физически ресурси.

Виртуалната реалност ще бъде най-интересната технология, която потребителите ще тестват – игри, забавление, но най-важното - тренировки, обучения, образоване на хората. Хората да учат, експериментирайки, без да са нужни физически ресурси.

Сред ключовите технологии ще се наредят 5G мрежите, които ще дадат по-големи възможности на виртуалната реалност, докато дроновете ще станат особено важни за бъдещите логистични операции на бизнеса.

Новият модел, към който се движи светът, ще изисква нова регулаторна рамка, така че да не се позволява огромна доминация в системата. За хората Гигабит обществото ще създаде нови работни места, но младите кадри ще трябва да бъдат добре подготвени за тях, така че ще трябва да се инвестира значително в обучения.

„Важно е да мислим едновременно за инвестициите и конкуренцията“, обобщи експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още