Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Все повече стават призивите за преразглеждане придобиването на Instagram

И главният прокурор в Колорадо се опасява, че сделката с Facebook може да е повлияла негативно на конкуренцията

Все повече стават призивите за преразглеждане придобиването на Instagram

Снимка: Архив Ройтерс

Антитръстовите власти са прави да разгледат отново придобиването на Instagram от Facebook, за да решат дали сделката не пречи на конкуренцията, обяви главният прокурор на Колорадо Фил Уайзър, допълвайки към призивите за нов контрол над придобиването на приложението за споделяне на снимки и видео, пише Bloomberg.

В интервю Уайзър посочва, че големите интернет платформи като Facebook са успели да купят развиващи се конкуренти без достатъчен преглед на ефекта, който това ще има върху конкуренцията.

"Обръщайки се назад, изглежда сякаш тази трансакция не е получила вниманието, което е заслужавала“, коментира Уайзър във връзка с придобиването на Instagram. “Когато едно сливане не е оспорвано, това не означава, че е имунизирано срещу всяко бъдещо предизвикателство“.

Коментарите Уайзър отправи в момент, в който щатските и федералните власти предприемат стъпки за разследване на американските технологични компании след призиви от републиканци и демократи да се провери дали те не потискат конкуренцията. Един от основните въпроси е дали въпросните гиганти не са използвали поглъщанията на стартъпи, за да елиминират бъдещите си конкуренти от пазара.

Още по темата

Федералната търговска комисия е създала работна група, която да проучи проблема. Тя започна широко разследване на Facebook, което отчасти разгледали дали компанията не е нарушила конкуренцията, като е придобила стартъпи, твърдят източници, запознати с въпроса. Агенцията е проучила купуването на Instagram и го е одобрила по-рано без възражения.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг твърди, че размерът на социалната мрежа ѝ позволява да прави неща, за които регулаторите настояват, като по-доброто управление на съдържанието, което би било много по-трудно, ако Instagram беше отделна компания. Той твърди, че приветства регулацията, но разделянето на фирмата няма да отговори на притесненията на властите, включително по отношение на опазването на личните данни и споделянето на данни.

Говорителка на Facebook не е отговорила на запитването за коментар.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
TikTok е следила потребителите, използвайки забранена от Google тактика