IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяко пето работно място във Великобритания е застрашено от автоматизацията

Повече от 10 млн. работници са изложени на риск от това да бъдат заменени от роботи

15:07 | 17.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Служителите във Великобритания са изправени пред все по-голям риск да бъдат заменени от роботи, пише британският в. Guardian.

Автоматизирането на работното място заплашва да засегне един на всеки петима британски служители, показва ново проучване. 

Обществеността в голяма степен е обезпокоена от риска, че работата им може да бъде застрашена. Въпреки това само 2% от извадката от повече от 2000 души са много притеснени, че могат да бъдат заменени от машина, а още 5% са сравнително притеснени.

Докладът на Future Advocacy се позовава на проучване на PWC от по-рано тази година, което показва, че повече от 10 млн. работници са изложени на риск от това да бъдат заменени от роботи. Изследването представлява първият опит да се покаже въздействието на автоматизацията на местно ниво.

Мненията продължават да са разделени относно вероятното въздействие на революцията на изкуствения интелект върху работните места. Оптимистите казват, че уроците от историята показват, че технологичната промяна води по-скоро до създаването на повече работни места, отколкото до унищожаването им, докато песимистите твърдят, че изкуственият интелект е различен, тъй като новите машини ще могат да извършват както интелектуални, така и рутинни физически задачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Заплатата е важна, не работата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още