IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори град в Нидерландия замразява отварянето на "тъмни магазини"

Гражданите твърдят, че тези нови места създават много проблеми

17:39 | 04.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ротердам замразява за една година откриването на т.нар. „тъмни магазини“ – малки центрове за дистрибуция в града, използвани от услуги за доставки на хранителни продукти като Getir, Gorillas, Flink, Zapp и други, предава Ройтерс.

Ходът следва подобно решение на властите в Амстердам от миналата седмица, след като жителите на града се противопоставиха на неудобствата, причинени от услугите, които обещават доставка до 10 минути. Броят на този тип пространства нарасна в големите градове в Европа от началото на пандемията на Covid-19.

„Вече всички ги знаят: затъмнени прозорци, проблеми с трафика по търговските улици, шум от товарене, безразсъдни доставчици и досада за чакащите шофьори“, коментира Рус Вермей, представителка на градския съвет на Ротердам. „По принцип няма нищо лошо в бързата доставка, но начинът, по който се случва на практика е адски дразнещ“.

Миналата седмица Амстердам замрази за година отварянето на тъмни магазини заради оплаквания от граждани.

Градът твърди, че има 31 тъмни магазина в границите му, а Ротердам – 13, „и се разрастват бързо“, като всичките са отворени през последната половин година.

Говорител на властите в града твърди, че вече наличните магазини няма да бъдат затворени.

„Откакто започнахме в Нидерландия миналата година, бяхме приети изключително добре“, твърди британската Zapp в изявление по имейл.

Турската Getir коментира, че съжалява да чуе за решението на Ротердам.

„Създадохме повече от 1500 работни места на пълен работен ден само в Нидерландия“, посочва говорител на Getir. „Подбираме внимателно местоположението на нашите магазини и доставяме само със 100% електрически автомобили, без да създаваме неудобства“.

Говорител на базираната в Берлин Gorillas, която има 2000 служители в Ниделрандия, твърди, че компaнията е изненадана от решението и възнамерява да участва в преговори с градовете, за да се справи с оплакванията.

Германската Flink не е отговорила веднага на запитването за коментар, но след решението на Амстердам заяви, че ще работи с властите и отбеляза, че услугата е от полза на местните предприемачи, които ползват платформата ѝ като начин за доставка на стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още