IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглеродните емисии на Amazon са наранали с 19% през 2020 г.

В глобален мащаб обаче има намаление на емисиите заради кризата с Covid-19

13:57 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Въглеродните емисии на Amazon са нараснали с 19% миналата година, въпреки че пандемията на Covid-19 предизвика рязък спад в глобалните нива на емисиите, пише CNBC.

В годишния си доклад за устойчивостта Amazon заяви, че нейните дейности са емитирали еквивалента на 60,64 млн. тона въглероден диоксид през 2020 г. Това е повече от 2019 г., когато бяха 51,17 млн. тона. Увеличението е с 15% на годишна база.

Covid-19 принуди много хора да си останат у дома, за да избегнат излагането си на вируса. Миналата година тази промяна в активностите доведе до спад на глобалните емисии на парникови газове. През 2020 г. глобалните въглеродни емисии са се свили с приблизително 7% в сравнение с предходната година, отбелязвайки най-големия си спад, установиха експерти през декември.

Amazon заяви, че емисиите ѝ са нараснали през 2020 г. в резултат на подхранения от пандемията растеж на бизнеса ѝ. Компанията е сред големите печеливши от коронакризата, тъй като купувачите разчитаха на онлайн търговеца за всичко – от предпазни маски и дезинфектанти до хранителни стоки и офис консумативи. Amazon Генерира рекордните 386 млрд. долара приходи миналата година.

Въпреки че абсолютните емисии нарастват, Amazon е намалила въглеродния си интензитет, който измерва емисиите спрямо долар от продажбите, с 16% през 2020 г., което съвпада с вътрешните ѝ цели, обяви компанията.

Amazon представи „Климатичното си обещание“ през 2019 г. Като част от плана компанията се ангажира да стане въглеродно неутрална до 2040 г. Миналия юни компанията заяви, че очаква да заработи изцяло на чиста енергия до 2025 г., което е пет години преди целта, първоначално посочена в обещанието ѝ за климата.

Част от климатичните цели на Amazon включват интегриране на електрически превозни средства в нейната мрежа за доставки. Тя поръча 100 хил. електромобила от Rivian, които се очаква да се появят по пътищата до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още