IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки пандемията възнаграждението на Тим Кук нарасна през 2020 г.

Apple успя да спечели от насочването към работа и учене от вкъщи

12:08 | 06.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Apple обяви, че е надминала вътрешните си финансови цели за последната фискална година, което е довело до плащането на 179% от целевите бонуси на своите директори, пише Wall Street Journal.

За главния изпълнителен директор Тим Кук това означава, че неговият бонус е нараснал с 49% миналата година до 10,7 млн. долара, разкри Apple в документите до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ. През 2019 г. бонусът му се сви с 36%, тъй като приходите и печалбата отбелязаха спад, свързан с по-слабите продажби на iPhone.

През последната фискална година, въпреки че пандемията повлия негативно на икономиките по света, печалбата на Apple нарасна с 3,9%, след като продажбите на лаптопи и iPad спечелиха от факта, че работещите и учащите трябваше да си останат у дома в опит да се овладее разпространението на Covid-19. Цената на акциите на Apple нарасна с повече от 80% през 2020 г., благодарение на което пазарната ѝ стойност достигна над 2 трлн. долара.

В допълнение към компенсацията, Кук има общо 281,9 млн. долара в ограничени акции. Тези книжа са основна част от дългосрочния пакет от стимули на Кук, който му беше даден през 2011 г., когато стана главен изпълнителен директор.

През септември бордът на Apple даде на Кук нов дългосрочен капиталов план, който включва акции, които се отпускат от 2023 г. до 2025 г. Това му дава стимул да остане главен изпълнителен директор и през този период. 60-годишният Кук се присъедини към Apple още през 1998 г.

Днес компанията заяви още, че бившият редактор и издател на вестници Моника Лозано е избрана и ще стане част от борда на директорите. С това към настоящата група от осем директори се добавя и латиноамерикански представител. В момента Лозано е главен изпълнителен директор на College Futures Foundation, а преди това е управлявала списвания на испански вестник La Opinión. На по-късен етап пък оглавява неговата компания майка ImpreMedia.

Според документите, подадeни от Apple, заплащането на Кук за 2020 г., като се изключат въпросните акции, възлиза на 14,8 млн. долара, като тук попада паричния му бонус в брой и заплатата от 3 млн. долара, които не се променят спрямо предходната година. Пакетът включва 470 246 долара разходи за сигурност и 432 564 долара за въздушен транспорт. Компанията изисква от Кук да използва частни самолети за всички лични и бизнес пътувания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още