IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки получените държавни помощи Мъск вече не е фен на стимулите

Според милиардера това няма да е в най-добрия интерес на хората

09:56 | 25.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Илон Мъск, чиято компания Тesla Inc. беше голям бенефициент на държавни помощи по време на последната световна финансова криза, изглежда вече не е такъв привърженик на концепцията.

Ексцентричният главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX – която е изпълнител на договори с държавата, написа в петък в Twitter, че нов пакет от стимули не би бил „в най-добрия интерес за хората“.

Десетилетие преди Tesla да стане най-високо оценяваният автомобилопроизводител по пазарна капитализация, компанията оцеля Голямата рецесия „на косъм“ – по думите на самия Мъск, благодарение отчасти на федерален заем от 465 млн. долара за проектиране и изработка на електрически автомобили във Фремонт, Калифорния. По-късно компанията стана публична, върна си заема по-рано от предвиденото и сега е работодател на около 20 000 души само в района на Санфранциския залив.

Преди да получи своя заем, Мъск беше пределно ясен – без правителствена подкрепа компанията – тогава бутиков производител на спортни коли за по 109 000 долара, ще трябва да забави пускането на своя по-достъпен електрически седан.

„Не можем да се придвижим напред без голямо количество капитал“, каза в интервю от 2008 г. главният изпълнителен директор. „Ако не получим държавно финансиране, то тогава ще трябва да чакаме, докато капиталовият пазар не се възстанови, което може да е след година или две години“, допълни тогава той.

Днес акциите на компанията поскъпват с повече от 50% само този месец - добавяйки още към увеличението на цената им с повече от три пъти тази година. След поевтиняването от над 6% в петък книжата се търгуват при цена от 1417 долара.

В момента Конгресът на САЩ работи п нов пакет от стимули в помощ на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Мъск вече е ясен на всички - капиталист с работниците си със социлаист бизнеси изцяло крепени на държавни субсидии. И е такъв за да може за него да има/остават повече в опции в кухи акции, които съм сигурен че продава/кешира на любителите на лалета лулички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Отиди на преглед, имаш крещяща нужда от психиатър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Quandt
преди 3 години
Иронично/хипокритско имайки предвид ефекта от различните мерки за подпомагане на покупките на електромобили в Щатите, от които към момента Тесла може би е най-големият бенефициер. Така де, от устатата на крони-капиталист като Мъск е забавно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
scott
преди 3 години
Мръснотно *** си е мислило, че Обама щи направи като Рейгън? Стимули за наште хора, тотален грабеж на останалия свет чрез моркова и тоятага. НАКРАЯ ИМАМЕ: НАШИТЕ ХОРА:ИЗВЕСТНИ,ВЛИЯТЕЛНИ БОГАТИ!А всъщност обама направи като ваймарската републик. МОМЕНТАЛЕН ГРАБЕЖ ОТ СПЕСТИТЕЛИТЕ, ИЗКРИВЯВАНЕ НА БАНКОВАТА ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА И НАКРАЯ ИМАМЕ: ОБЕЗЦЕНЕНИ ПАРИ, НАШИТЕ ХОРА ИЗКАРВАТ КЕШ И ОТ УШИТЕ, ОБАЧЕ ОСТАНАЛИЯ СВЕТ ВИКА - И КВО ОТ ТВА? Вие сте луди крадци. не богати, справедливи, извесни и пример за подражание.МЪСК, *** ТАКЪВ, УБИ ТОЛКОВА МНОГО ФИРМИ, ХОРА И ИДЕИ! Сега ше плащаш..........освен ако не си георги марков от СДС! ДС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още