IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждането на дигитални национални валути може да вдигне лихвите

В конкуренция с малките участници на пазара за платежни услуги големите банки ще останат по-скоро само кредитни институции, смята Ангел Марчев

17:34 | 08.06.21 г.
Въвеждането на дигитални национални валути може да вдигне лихвите

Въвеждането на дигитални национални валути ще предизвика по-голяма конкуренция на пазара на платежни услуги и загуби за търговските банки. Увеличеното ниво на централизация ще даде нови възможности за монетарни политики на централните банки, но ще изисква изграждането на високи нива на доверие в системата. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria инвестиционният консултант Ангел Марчев.

„Търговските банки ще загубят голяма част от възможността да печелят от пазара на разплащания. Те ще се опитат да компенсират това с промяна на лихвените проценти нагоре. Това ще бъде сделката – централните банки да вдигат лихвите, за да се дигитализират валутите“, смята той.

Марчев е на мнение, че Европейската централна банка (ЕЦБ) и другите централни банки са прави да имат опасения за цифровите валути, „защото закъсняха и не обръщаха внимание на новите електронни платежни средства“.

Експертът напомни, че движението в тази посока от институциите по целия свят задейства не само вътрешната конкуренция между банките, но и между държавните и частните инициативи, какъвто е проектът за дигитална валута на Facebook.

„Разпространението на дигитални валути може да доведе и до спад на влиянието на отделни национални валути“, коментира Марчев и се позова на доклад, посочващ, че делът на еврото (8%) от световната парична маса може да спадне с въвеждането на други дигитални валути.

Инвестиционният консултант очаква ЕЦБ да даде зелена светлина на дигиталното евро и в рамките на тази година да премине поне началото на въвеждането.

„Обявеният срок от четири години е доста голям, забавянето не е техническо, а по-скоро процедурно, отбеляза финансовият експерт. – Със сигурност ЕЦБ е закъсняла – вече има национални банки, които имат цифрови валути, напреднали са с проучването или с експерименталното въвеждане. Дигиталните пари вече са факт, но внедряването им в практиката ще е по-бавно.“

Според Марчев дигиталните национални валути ще дадат на централните банки нови възможности за монетарни политики като т.нар “еърдроп“ (airdrop - маркетингов трик, който включва раздаване на монети, за да се повиши осведомеността за нова виртуална валута – бел.ред.). Въвеждането им няма да е много съществена промяна от настоящето положение, но по-засиленото централизиране на платежната система ще изземе много от платежните функции на търговските банки.

„Малките участници на пазара за платежни услуги ще се конкурират с големите банки, а банките ще останат по-скоро кредитни институции“, смята Ангел Марчев.

Като недостатък на системата експертът посочи, че ще трябва да се изгради много по-голямо ниво на доверие в обществото в новите дигитални платежни средства.

По думите му ще бъде невъзможно да се постигне баланс между поверителност, сигурност и достатъчно информация за незаконни действия с дигиталните валути. Централните банки може да въведат тежки регулации – ограничения на суми, държани от физически или юридически лица – и цифровите валути „имат потенциал да намалят икономическата свобода на различните агенти“.

„Ако сте физическо лице или дребен потребител, ще трябва да се съобразявате с чужди регулации, които ще са по-тежки от сегашния кеш. Сигурността и анонимността на плащането може да се осигури и по друг начин - чрез блокчейн технологията - което едва ли ще бъде въведено от ЕЦБ, чиято идея е по-скоро всеки гражданин да има дигитална сметка в централната банка, или индиректно – с голям брой платежни компании“, обясни Марчев.

Инвестиционният консултант прогнозира лидери във въвеждането на дигитални валути да не са големите държави, а технологични компании, които се ориентират бързо и имат потенциал за бързи действия.

„Китайската централна банка също действа бързо, без много процедури, и може да си позволи да забрани други дигитални валути. На добра позиция могат да се окажат и малки държави, които имат смелостта и гъвкавостта да се ориентират“, отбеляза Ангел Марчев.

Ще даде ли ЕЦБ зелена светлина за разработване на дигитално евро? Къде са рисковете при дигиталното евро и само регулациите ли го забавят? Какви са предимствата и недостатъците на  дигиталните валути? Как ще протече внедряването на цифровите валути?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още