IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на Грило може да застраши медийната империя на Берлускони

Комикът може да се съюзи с лявоцентристката коалиция за промени в закона за конфликт на интереси, принуждавайки Берлускони да избира между политиката и Mediaset

13:59 | 07.03.13 г.
Възходът на Грило може да застраши медийната империя на Берлускони

Един съюз между антиелитарното Петзвездно движение на Бепе Грило и лявоцентристите в Италия може да подготви почвата за приемането на по-строги правила за конфликта на интереси, принуждавайки Силвио Берлускони да избира между политиката и огромната си медийна империя, пише в свой анализ Ройтерс.

Родена от смелия залог върху комерсиалната телевизия през 80-те години на ХХ век на бившия италиански премиер, компанията Mediaset се превърна в един от най-големите разпространители в Европа с помощта на мекото антимонополно италианско законодателство и благоприятната регулаторна среда.

Сега Пиерлуиджи Берсани, чиято лявоцентристка коалиция контролира долната камара на италианския парламент след проведените преди близо 2 седмици избори, заяви, че иска да прокара по-строг закон за конфликта на интереси, който може да принуди Берлускони да се откаже от перлата в империята си на стойност 4 млрд. евро.

„Споразумение между Берсани и Грило може да означава свиване на Mediaset или евентуално да принуди Берлускони да избира между политиката и запазването на собствеността си“, заяви Франческо Силято, професор по комуникации в Политехническия университет в Милано. „Берлускони има най-голям интерес от това да се гарантира, че всичко ще си остане по старому“, добави Силято.

Все още обаче остава неясно дали Берсани ще успее да сформира правителство или да убеди популиста Грило да го подкрепи при вот на доверие или при гласуването на отделни закони. Но Грило, чиято избирателна кампания отхвърли телевизията като средство за сметка на интернет и срещи с обществеността лице в лице, обеща отърваване от италианските монополи и си е набелязал телевизионното разпространение като един от секторите, които се нуждаят от отваряне в най-голяма степен.

Берсани, който отхвърли коалиция с Берлускони, заявявайки, че дясноцентристкият лидер няма „никаква представа за отговорност извън собствените си интереси“, също се обяви в подкрепа на преструктурирането на комуникационния сектор в Италия.

„Ако лявоцентристите и Петзвездното движение се приближават към съюз, Mediaset определено ще бъде една от евентуалните жертви“, заяви Клаудио Аспеси, анализатор в Sanford Bernstein в Лондон. „Пазарът подценява възможните регулаторни рискове, пред които е изправена компанията“, добави той.

След провеждането на изборите акциите на Mediaset са понижили стойността си с около 11% до най-ниското си ниво от 2 месеца, като остават с 2 процентни пункта и под представянето за същия период на основния индекс на фондовата борса в Милано FTSE MIB. В момента пазарната капитализация на компанията е около 11,8 млрд. евро. 

Последна актуализация: 06:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още