IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на машините може да доведе до нови възможности за човечеството

Директори на Google виждат все повече възможности в новите технологии като възможност хората да се занимават с повече творческа работа

08:16 | 29.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С компютри, които са по-силни от всякога, и роботи, които заемат работни места във фабриките, не е никаква изненада, че хората се чудят дали един ден няма да бъдат заменени от роботи. Но няма от какво да се страхуват, твърдят директори на Google, цитирани от CNBC.

Това е така, защото иновациите ще направят света по-добър и по-ефективен, давайки свобода на хората да правят по-креативни и интересни неща.

“Някои работни места са заменени от роботите, но също така се създават напълно нови всеки път, когато се появи нова технология”, коментира Дейв Силвър, водещ програмист на мощния компютър на Google - AlphaGo. “Ще има голяма промяна… но това е нещо, за което съм оптимист, че всъщност ще доведе до повече възможности, а не до по-малко”.

Google инвестира много в изкуствения интелект с AlphaGo, най-видимия ѝ успех до този момент. Компютърът вече два пъти победи Ки Джие, 19-годишния младеж, известен като най-добрият играч на древната китайска настолна игра Го.

Обучаването на компютри да се усъвършенстват в играта отдавна е смятано за Светия Граал за учените, като се има предвид сложността. Има повече възможни конфигурации в играта, отколкото атоми във Вселената.

А способността на AlphaGo да победи най-добрия играч на Го e нещо, което се случи около десетилетие по-рано, отколкото експертите очакваха.

Като се имат предвид тези бързи успехи, технологичната фирма сега търси възмножности да използва изкуствения интелект в редица области. Разпознаване на изображения например, което може да бъде използвано за диагностициране на медицинското състояние, твърди Ли Пен, лекар, който ръководи усилията на технологичния гигант в областта на здравните приложения.

“Ние сме по-развълнувани от ползването на изкуствения интелект в науката и медицината… като използваме изкуствения интелект като инструмент за подобряване на научните пробиви”, обясни Демис Хасабис, главен изпълнителен директор на Google DeepMind, която е разработила AlphaGo. “Освен да подобрим здравеопазването, евентуално може да помогнем за намирането на лечение за болести или медицински диагнози”.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още