IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Walmart е близо до сделка за закупуването на Flipkart до края на юни

Американската компания е направила предложение да купи 51 или повече процента от индийската компания за между 10 и 12 млрд. долара

15:30 | 12.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата верига супермаркети в света Walmart Inc е близо до постигане на споразумение за закупуване на мажоритарен дял от индийския играч за електронна търговия Flipkart до края на юни. Сделката би могла да се превърне в най-голямото придобиване на онлайн бизнес, осъществено от американския гигант, предава Ройтерс.

Агенцията съобщи миналата седмица, че Walmart е приключила своя дю дилиджънс (финансов, данъчноправен, екологичен, технически и др. преглед) относно придобиването на Flipkart и е направила предложение да купи 51 или повече процента от индийската компания за между 10 и 12 млрд. долара.

Сделката с Flipkart ще засили битката на Walmart с Amazon за по-голям дял от индийския пазар за електронна търговия, който според Morgan Stanley ще бъде оценен на 200 млрд. долара до десетилетие. Местните медии съобщиха, че Amazon проучва възможността да направи контраоферта оферта за Flipkart.

И двете компании са отказали коментар.

Walmart ще купи нови и съществуващи акции на Flipkart, като новите акции ще оценят базираната в Бенгалуру фирма на най-малко 18 млрд. долара, сочат източници, цитирани от Ройтерс. Цената на съществуващите акции ще оцени компанията на около 12 млрд. долара.

Японската SoftBank Group, която притежава около една пета от Flipkart чрез своя фонд Vision, едва ли ще продаде акциите си поради ниската цена, предложена за съществуващите акции.

Ройтерс вече съобщи, че инвеститори като Tiger Global, Accel и Naspers вероятно ще продадат всичките си дялове във Flipkart на Walmart, ако се стигне до сделка.

Такава обаче все още няма, като разговорите между Walmart, Flipkart и нейните инвеститори продължават. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още