IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Warner Bros е плащала за позитивни ревюта в YouTube

Ходът е бил част от рекламната кампания на играта "Middle Earth: Shadow of Mordor"

21:22 | 12.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Shadow of Mordor Facebook page</em></p>

Снимка: Shadow of Mordor Facebook page

Warner Bros постигна споразумение с Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ, която обвини компанията, че е платила на потребители на YouTube “стотици до десетки хиляди долари“, за да пишат позитивни видео ревюта на играта „Middle Earth: Shadow of Mordor", пише Engadget.

Комисията подаде жалба още през 2014 г., след като студиото стартира рекламна онлайн кампания за играта. Според FTC Warner Bros. Е искала от влиятелни в онлайн лидери на мнение, които е наела, да правят видеа, в които „насърчават положителните нагласи“ за „Shadow of Mordor”.

Въпросните клипове „не трябва да показват грешки и проблеми, които биха могли да съществуват“ и „не разкриват негативни настроения“ към Warner Bros. Потребителите, които имат голямо влияние за формирането на мнение, е трябвало да популяризират видеата си във Facebook и Twitter. Комисията не е разкрила списък на потребителите на YouTube, на които студиото е платило, но обяви, че PewDiePie е един от тях.

Тъй като лидерите на мнение са получили заплащане, за да хвалят играта, техните творения се класифицират като спонсорирано съдържание. Това не би било проблем, ако го бяха разкрили публично, но според FTC компанията не е им е позволила да го направят в самите видеа. Вместо това Warner Bros. само ги е инструктирала да го изпишат в описанието на видеото, където, за да бъде видян надписът, потребителят трябва да кликне върху бутона „Покажи още“.

Ако се чудите какъв вид наказание ще получи компанията, нека просто кажем, че се е измъкнала лесно. Комисията иска единствено студиото да се увери, че лидерите на мнение, които наема, разкриват на видно място информацията в бъдещи подобни случаи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още