IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Waymo вече таксува за превози с нейните автономни коли

Компанията се насочва към комерсиализацията на технологията

22:07 | 26.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Waymo е започнала да таксува пътниците в Аризона за пътувания с нейните автономни коли, което я прави първият разработчик на самоуправляващи се коли, който пуска услуга за масовите потребители, пише Financial Times.

Рут Порат, финансовият директор на Alphabet, разкри новината по време на обявяването на финансовите резултати на компанията. По думите му Waymo е увеличила броя на хората, които са се включили в нейната програма за превози през третото тримесечие, и е “започнала тестването на ценови модели” в кварталите на Финикс, където ползва своите автономни превозни средства от 2016 г.

“Насочихме се към ранните дни на комерсиализацията, вече имаме хора, които плащат за превозите”, коментира тя пред анализатори, допълвайки, че начинанието все още е в “много ранните си дни”.

Това развитие бележи победа за Waymo, докато тя се конкурира с играчи като Uber, Cruise на General Motors и Zoox за пускането на дългоочакваните “роботаксита” на пазара.

Инвеститорите се интересуват все повече от комерсиалния потенциал на Waymo след близо десетилетие на разработки. Компанията стартира като проект за самоуправляващи се коли на Google в рамките на лабораторията X lab през 2009 г.

Новината се явява и подкрепа за всички, които насърчават развитието на автономни превозни средства, твърдейки, че тази технология може да спаси живот и да подобри достъпа до мобилни услуги в момент, в който несигурностите и съмненията около всичко това нарастват.

Инциденти като този с автономна кола на Uber, която направи завършила фатално катастрофа с пешеходец в Аризона, повдигнаха въпроси дали самоуправляващите се автомобили могат да надживеят първоначалната еуфория въпреки милиардите долари, инвестирани от автомобилната и технологичната индустрия.

Waymo започна да предлага превози на пътници в своите автономни коли през април 2017 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още