IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Western Digital разсейва тъмните облаци над пазара на чипове

Компанията даде нови надежди на инвеститорите със силната си прогноза за годишната и тримесечната си печалба

11:50 | 26.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Western Digital даде силна прогноза за печалбата си за текущото тримесечие и за цялата година, като заяви, че пазарът на чипове ще расте по-бързо. С този коментар тя разсея притесненията на инвеститорите, че търсенето на чипове за памет започва да отслабва, предава Ройтерс.

След големия ръст миналата година, резкия спад в цените на някои от чиповете и разочароващата прогноза за резултатите на Samsung Electronics по-рано този месец инвеститорите, които смятаха, че ръстът ще продължи най-малко още една година, се разтревожиха.

Главният финансов директор на Western Digital Марк Лонг заяви, че всяко отслабване на цените всъщност ще помогне на индустрията.

“Нормализацията на пазара на чипове е очаквана и е от полза за индустрията, като създава нови възможности”, коментира Лонг по време на среща с анализатори. “Виждаме тази нормализация като част от нашия бизнес”.

Western Digital прогнозира коригираната печалба за текущото тримесечие в диапазона 3,20-3,30 долара на акция, надминавайки очакваните от анализаторите 3,04 долара на акция според Thomson Reuters I/B/E/S. Прогнозата за коригираната печалба за цялата година е за 13,50 до 14,00 долара на акция, което също е над пазарната прогноза за 13,42 долара на акция.

Тази прогноза помогна за отслабване на натиска върху акциите на компанията, които се потопиха само с 1 на сто по време на следборсовата търговия, от 5,5% по-рано, въпреки че Western Digital изпреварва пазарните очаквания за печалбата и приходите за второто тримесечие.

“Хората са притеснени, че това е пиково тримесечие”, коментира анализаторът на Benchmark Марк Милър. Той твърди, че опасенията за спада на цените могат да натежат над акциите.

Приходите на Western Digital са се увеличили с 9,2% до 5,34 млрд. долара през второто ѝ фискално тримесечие, завършило на 29 декември. Средната прогноза на анализаторите беше за 5,30 млрд. долара приходи.

Western Digital отчете нетна загуба в размер на 823 млн. долара, в сравнение с печалба от 235 млн. долара миналата година заради 1,6 млрд. долара такси, свързани с новото данъчно законодателство в САЩ. Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила 3,95 долара на акция, над очакваните 3,79 долара на акция.

Още новини от технологичния сектор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още