IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Western Digital си върна лидерството на пазара на твърди дискове

WD има пазарен дял от 45%, следван от Seagate с 42% и Toshiba с 13 на сто

10:43 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Western Digital си върна лидерството на пазара на твърди дискове

Western Digital (WD) отново е водещ производител на твърди дискове в света, както става ясно от последния доклад на анализаторската компания iSuppli IHS. Преди шест месеца Seagate измести WD и пое лидерството на пазара на твърди дискове, подпомогната от географската случайност, тъй като заводът ѝ за дискове в Тайланд се намира на едно възвишение. Поради тази причина компанията не бе засегната от наводненията през октомври 2011 г. и това ѝ помогна да разшири значително пазарния си дял.

През второто тримесечие на 2012 г. обаче Western Digital отново излезе напред със 71 млн. произведени твърди дискове и приходи от 4,8 млрд. долара. Тези резултати са били подпомогнати и от придобития от Western Digital бизнес за твърди дискове на Hitachi - Global Storage Technologies (HGST). През същия период Seagate е доставил 65,9 млн. твърди дискове и е постигнал рекордни продажби за 4,5 млрд. долара.  На трето място се нарежда японският производител Toshiba с продадени 20,1 млн. твърди дискове и 1,1 милиарда долара при продажбите.

Western Digital трябваше да сдаде първото си място при производството на HDD през четвъртото тримесечие на 2011 г., след като наводненията в Тайланд повредиха негов завод", казва анализаторът на IHS Фанг Жанг, цитиран от ZDNet. "Компанията се възстанови напълно от бедствието. И това ѝ позволи да увеличи своите доставки на HDD за преносими компютри в сравнение с първото тримесечие с 28%". Така Western Digital е на път да запази лидерската си позиция по обем и приходи и през третото тримесечие.

С продадените около 157 млн. диска през второто тримесечие пазарът се е увеличил в сравнение с първото тримесечие с 8%. WD си е осигурил пазарен дял от 45%, следван от Seagate с 42% и Toshiba с 13 на сто. Общо приходите са се увеличили от 9,6 млрд. долара през първото тримесечие до 10,3 млрд. долара.

Seagate продължава да води в някои области, а именно при сегмента на настолни, корпоративни и не-PC сегментите. Борбата за първото място обаче не е решена в дългосрочен план, смятат специалистите. „По-специално четвъртото тримесечие може да бъде в полза на едната или другата компания", подозира IHS. Кой от двамата производители ще се окаже лидер в сектора, ще зависи от това колко добре е работил през останалата част от годината, както и от цялостното развитие на пазара за PC решения за бизнеса и потребителите, от което зависи и самият пазар на твърди дискове. 

Според предишно проучване на IHS iSuppli ситуацията на пазара на твърди дискове ще се стабилизира най-рано след третото тримесечие на 2012 г. Консултантската фирма Coughlin Associates, специализирана в проучването на пазара на твърди дискове, дори очаква, че пазарът ще достигне нормалните си нива чак през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още