IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeWork и SoftBank не са близо до помирение

Междувременно SoftBank планира набирането на средства, за да свие дълга си

10:21 | 23.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Специалната комисия в борда на WeWork се подготвя за битка с японската SoftBank Group, посочвайки, че втората трябва да завърши своята оферта, обещана на служителите и акционерите на компанията за споделени офис пространства, предава Ройтерс.

“SoftBank не само е длъжна да изпълни офертата, както подробно е описано в Споразумението за основната трансакция, но оправданията ѝ да не се опита да го завърши са неподходящи и нечестни“, гласи съобщение на комисията.

В отговор SoftBank заяви, че си запазва възможността да се оттегли от предложението, допълвайки, че офертата няма влияние върху ангажимента на SoftBank към WeWork или върху финансовата сила на бизнеса.

“SoftBank информира акционерите, че всички договорени условия за приключване на сделката трябва да бъдат изпълнени преди тя да бъде финализирана“, посочва говорителка на SoftBank. „Към сегашния момент, те не са“.

Във вторник миналата седмица Ройтерс писа, че SoftBank обмисля да оттегли преложението си за 3 млрд. долара за придобиването на допълнителни акции в WeWork, защото има усещането, че компанията за споделени офиси не е отговорила на условията на сделката.

Същевременно SoftBank Group разкри, че планира да набере около 4,5 трлн. йени (41 млрд. долара), за да съкрати дълга си. С този ход тя адресира притесненията на инвеститорите за влиянието, което оказват върху нея губещите компании, в които инвестира, във време, в което светът се бори с пандемията.

Книжата на SoftBank записаха ръст в резултат от новините, пише Bloomberg.

Японският инвестиционен гигант обяви, че за следващите четири тримесечия е разрешил продажбата или монетизацията на свои активи, които включват големи дялове в различни корпорации – от китайската Alibaba Group Holding до гиганта в споделеното пътуване Uber Technologies.

Компанията на милиардера Масайоши Сон също така зяви, че започва нова програма за обратно изкупуване на акции за 2 трлн. йени, в допълнение към предварително обявена подобна инициатива за 500 млрд. йени.

Цената на акциите на SoftBank скочи с 18,6% - най-големият дневен ръст от ноември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още