IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WikiLeaks е готова да сподели хакерските инструменти на ЦРУ с технологични фирми

Идеята е компаниите да открият къде са слабостите в системите

09:43 | 10.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

WikiLeaks ще предостави на технологични компании ексклузивен достъп до хакерските инструменти на ЦРУ, които разкри наскоро, с цел да помогне на фирмите да откриват слабости в софтуера. Това обяви основателят на компанията Джулиан Асанж, цитиран от Ройтерс.

Ако предложението бъде осъществено, то ще постави технологичните компании в необичайна позиция да разчитат на Асанж - мъж, смятан от част от американските власти за човек, на когото не може да се има доверие и е свързан с руския президент Владимир Путин. Самият Асанж пък ще трябва да сподели кибер слабостите, използвани от тайната американска агенция за шпионаж.

Все още не е ясно как WikiLeaks планира да си сътрудничи с компаниите. Във вторник тя публикува документите, които описват как ЦРУ е използвало инструменти за хакване и части от компютърен код. WikiLeaks не публикува обаче целите програми, които са необходими за извършването на реални пробиви в телефони, компютри и умни телевизори.

“Като се има предвид кой е най-добрият начин за действие и след като чухме призивите от някои производители, решихме да работим с тях и да им дадем ексклузивен достъп до допълнителни технически подробности, с които разполагаме, така че да могат да бъдат направени поправки, а хората да се чувстват сигурни”, посочи Асанж в рамките на онлайн пресконференция от посолството на Еквадор в Лондон.

Той потърси убежище в него през 2012 г., за да избегне екстрадиране в Швеция във връзка с обвинения в изнасилване, които отрича.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още