IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi набра 1,2 млрд. долара чрез облигации

Това се случва в момент, в който Пекин затяга регулациите за технологичния сектор

15:49 | 08.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chan Long Hei/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Китайският гигант в производството на смартфони Xiaomi ще набере около 1,2 млрд. долара чрез емитиране на дълг в момент, в който Пекин затяга хватката си около местните технологични гиганти, пише CNBC.

Компанията ще издаде облигации за 800 млн. долара с падеж през 2031 г. с купон от 2,875% годишно. Средствата ще бъдат използвани за „общи корпоративни цели“, сочат документи, подадени до регулаторите.

Производителят на електроника ще издаде и т.нар. зелени облигации за 400 млн. долара с купон от 4,1% годишно. Зелените облигации са дълг, издаден за набиране на средства в подкрепа на екологични проекти. Xiaomi твърди, че парите ще бъдат насочени към допустими проекти по екологичната схема „Рамка за зелено финансиране“.

Xiaomi, третият по големина производител на смартфони в света, продължава да прави експанзия в глобален мащаб и се насочва към нови области като електромобилите. През март Xiaomi заяви, че ще започне собствен бизнес с електрически коли и ще инвестира 10 млрд. долара в следващите 10 години.

Набраните средства могат да бъдат насочени към тези инициативи.

Всичко това се случва в момент, в който Пекин засилва контрола си върху технологичния сектор. През миналата година правителството въведе множество правила в различни области – от финтех индустрията до защитата на данните.

Най-новата жертва на Пекин стана Didi. След като компанията стана публична в Съединените щати през юни, регулаторите започнаха разследване на киберсигурността на гиганта за споделено пътуване и наредиха премахването му от китайските магазини за приложения.

Xiaomi пък преди беше в центъра на геополитическото напрежение между Съединените щати и Китай.

През януари администрацията на Тръмп определи Xiaomi като една от няколкото „комунистически китайски военни компании“, което означава, че американци нямат право да държат акции на компанията. Xiaomi оспори заповедта в съда, а през март съдия блокира заповедта от управлението на Доналд Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още