IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi не се страхува от експанзия в САЩ

Китайската компания твърди, че ще разчита на американските си връзки

16:39 | 03.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският производител на телекомуникационно оборудване Xiaomi не се отказва от плановете си да навлезе на американския пазар през следващата година, коментирайки, че нейните връзки със САЩ могат да ѝ помогнат да преодолее политическата съпротива, с която се сблъскаха някои от нейните конкуренти, предава Ройтерс.

Старши вицепрезидентът на Xiaomi Уан Сян заяви, че американският пазар е много привлекателен“ и фирмата допълва инженерните си ресурси, за да разработи версии на своите телефони, които да са съвместими с американските мрежи.

"Надяваме се, че през следващата година ще можем да направим нещо там“, коментира Уан, допълвайки, че преговорите с операторите в САЩ все още не са довели до конкретни споразумения.

Коментарите идват в момент, в който Huawei Technologies среща проблеми в сключването на сделки за дистрибуция с американските телекоми. Същевременно някои политици в САЩ призовават за забрана за ползване на мрежовото оборудване на компанията заради опасения за националната сигурност.

Междувременно американският бизнес със смартфони на ZTE беше спрян след като фирмата получи забрана да купува американски компоненти по-рано тази година – наказание заради факта, че е нарушила американските търговски санкции срещу Иран и Северна Корея.

Днес държавният China Mobile стана най-новата китайска телекомуникационна фирма, набелязана от американските политици, които искат да блокират навлизането ѝ на пазара в САЩ заради опасения за сигурността.

Американските санкции идват на фона на засилващото се напрежение в търговските отношения между САЩ и Китай.

Уан от Xiaomi коментира, че напрежението води до „несигурност“, но той самият не очаква да повлияят силно върху плановете за разширяване на бизнеса на компанията в САЩ. Той подчерта взаимоотношенията с доставчици като производителя на чипове Qualcomm и Alphabet, която е разработчик на операционната система Android.

"Не виждаме никаква причина, която да ни въвлече в този политически проблем“, коментира Уан, който преди да се присъедини към Xiaomi през 2015 г. е управлявал китайските операции на Qualcomm.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още