IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi потвърди, че ще предложи повече от половината си акции от IPO-то в Шанхай

Компанията иска да набере 10 млрд. долара от листването си

22:10 | 14.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската технологична компания Xiaomi обяви, че поне половината от акциите, които планира за своето първично публично предлагане, ще се продават на инвеститори в континенталната част на Китай чрез депозитарни разписки, пише Bloomberg.

Китайските депозитарни разписки представляват поне 7 на сто от акционерния капитал на компанията, посочи тя в документи към регулаторите.

Новината потвърждава обявеното в понеделник от Bloomberg News. Xiaomi планира да небере 10 млрд. долара от IPO-то си, като акциите ще бъдат разделени между Хонконг и Шанхай, заявиха тогава запознати източници.

Изявлението на Xiaomi е най-големият кредит на доверие към усилията на Китай да мотивира повече местни големи технологични компании да се насочат към локални борси. Продажбата на активи на инвеститорите от континенталната част на Китай привежда Xiaomi в съответствие с целите на политиката на Пекин и може да ѝ помогне да достигне по-висока оценка.

Компанията се цели в оценка от около 75 млрд. долара, макар че сумата може да се промени, коментират източниците.

Във вторник анализатори от JPMorgan, Morgan Stanley и CLSA (и трите спонсорират или работят по IPO-то), поставиха като цел за Xiaomi сума в диапазона 65 до 100 млрд. долара в зависимост от използваната метрика.

Осемгодишната китайска фирма заяви, че продажбата на акции ще бъде използвана за насърчаване на експанзията ѝ отвъд Китай. Част от средствата ще се ползват за разработка на устройства и на медийни услуги.

Xiaomi преживя трудна 2016 г., но се върна към растеж през 2017 г., след като обнови модела си на продажби и разшири бизнеса си в Индия, където се конкурира активно със Samsung Electronics.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още