IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xoom предизвиква PayPal с IPO за 100 млн. долара

Стартъпът предлага онлайн разплащания с ниски такси

10:57 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Xoom предизвиква PayPal с IPO за 100 млн. долара

Компанията за онлайн плащания Xoom заявява амбициозни цели със своето първично публично предлагане, решавайки да пусне акциите си на по-висока цена от планираното, което би ѝ донесло 100 милиона долара, пише San Jose Mercury News.

Xoom, стартираща компания, която помага на хората да прехвърлят пари в различни държави чрез интернет, обяви цена за акция при първичното публично предлагане от 16 долара за брой, по-висока от досега дискутираните граници от 13 до 15 долара за акция.

Базираната в Сан Франциско компания е основана през 2001 г. от Кевин Харц, един от най-ранните инвеститори в PayPal. По този начин компанията ще набере около 100 млн. долара от борсата  и ще бъде оценена на около 500 милиона долара.

Дружеството ще продаде 4,6 млн. акции в IPO-то, а други акционери ще предложат допълнително 1 млн. акции. Книжата на компанията се очаква да започнат да се търгуват на борсата Nasdaq под символа "XOOM" в петък сутринта.

Въпреки че всеки може да използва Xoom, (произнася се "зуум"), за да прехвърля директно пари на приятели или семейството си, компанията е таргетирала услугата си предимно към имигрантите. Може би заради това освен английска версия сайтът е преведен и на испански и португалски. Вместо да ходят до Western Union, за да пращат пари вкъщи, имигрантите могат да влязат в Xoom.com и да изпращат пари до 30 страни на шест континента.

Паричните средства са свързани към мобилния телефон на получателя и идват от банкова сметка, кредитна карта или PayPal сметка. Получателят може пазарува с тези пари в участващите в програмата магазини или да ги изтегли директно от банки.

"Това е умен модел и ясно е намерил своята добра ниша", каза Бил Бархид, главен изпълнителен директор на подобна фирма в Пало Алто, наречен Boom Financial. Той твърди, че традиционната система за парични преводи е скъпа и неудобна. Xoom твърди, че таксите, които начислява на клиентите за предаването на пари, са много по-ниски от тези на утвърдени играчи като Western Union. За миналата година стартъпът отчете приходи от 80
млн. долара, но все още не е излязла на печалба. 

За последните пет години през платформата са били изпратени над 6,6 млрд. долара. Почти половината от тях са били трансферирани през последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още