IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

YouTube обеща да показва по-малко видеа с конспиративни теории

Компанията откликва на продължаващите с години критики

13:24 | 26.01.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

YouTube обяви, че ще спре да препоръчва толкова много видеа, които включват конспиративни теории и други лъжливи твърдения. По този начин компанията се опитва да адресира продължаващите критики, че нейните алгоритми помагат за разпространението на дезинформация, пише Wall Street Journal.

Видеа, които могат да “дезинформират потребителите по вредни начини”, като тези, които твърдят, че Земята не е кръгла, или поставят под въпрос кой стой зад терористичните атаки от 11 септември, вече няма да бъдат препоръчвани с такава честота, обяви звеното на Alphabet в публикация в блога си.

Промените в алгоритъма са направени след години оплаквания, че YouTube промотира конспиративни теории.

Компанията отдавна твърди, че работи по това да се справи с проблема в своята платформа, но така и нямаше сериозно развитие по случая.

Тя започна да предлага повече авторитентни източници на новини за големи събития след смъртоносната стрелба в Лас Вегас през октомври 2017 г., когато бяха разпространени множество видеа с дезинформация.

С последните промени проблемните видеа все пак ще могат да бъдат препоръчвани, но не с такава честота, както преди, твърдят от YouTube. Хора от компанията и външни експерти ще помогнат за установяване качеството на видеото и ще научат системите кои видеа да промотира по-напред от други, коментираха от организацията.

YouTube твърди, че таргетира видеа, които невинаги нарушават правилата на общността ѝ, но са близо до това. Под 1% от цялата библиотека със съдържание на YouTube попада в тази нова категория на видеа “на границата”, твърди компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 38 rate down comment 2
george353
преди 5 години
Айде, почна се. Познайте кои канали ще останат, точно така, на мейн стриима. Там където има една версия за всички събития и неудобните въпроси са погребани дълбоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
В електронният концлагер ще е така.Имаш пари, не си послушко - блокаж.Имаш информация против системата - блокаж.Тепърва започва.Макар и ГРОБ-арите да згазиха лука с Елена Йончева, преститутките колективно мълчат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 4
forexar
преди 5 години
Край на свободата на словото!Край на демократичните свободи!Цензура навсякъде! .. Да не вземя някой да кривне от правия път или да си помисли нещо .. нередно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още