IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закриват първи канал на гръцката държавна телевизия заради кризата

Част от функциите му ще бъдат поети от втори и трети канал, предстои сливане на държавните радиостанции по места и продажба на ненужно имущество

19:27 | 19.08.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Гръцкото правителство обяви днес план за реорганизиране на държавните електронни медии, който предвижда закриването на първи канал на гръцката държавна телевизия, съобщи РИА „Новости“.

Правителственият говорител Илиас Мосиалос заяви, че в близко бъдеще ще бъдат предприети мерки за намаляване на разходите за средствата за масова информация, като основни приоритети ще бъдат „акцентът върху разпространението чрез интернет и използването на недвижимите имоти на държавните радио и телевизия“.

Основните промени ще засегнат държавният радиотелевизионен холдинг ERT, като се предвижда закриването на ET1, първият канал на телевизията, който е специализиран в излъчването на документални филми, програми с обществена значимост, концерти, спортни състезания и в по-малка степен отразява новини.

Същевременно ще се повиши ролята на втория канал NET с обширните му информационни емисии и на базирания в Солун трети канал ET3, които ще поемат редица програми на първи канал.

Прекратяват излъчване цифровите канали на държавната телевизия, посветени на киното и спорта.

При радиоразпространението правителството планира сливане на местни радиостанции, като от 19 ще останат 9, а честотата на излъчването им ще бъде една и съща. В Солун например вместо 3 държавни раздиостанции ще остане една.

Държавното радоиразпространение почти напълно ще бъде в  FM диапазон. На средни вълни броят на предавателите ще бъде намален от 20 на 5, като те ще бъдат използвани предимно за известяване на населението при извънредни ситуации, а финансирането им ще се извършва и с участието на министерството на отбраната на страната.

Освен това правителството ще закрие института за мултимедийни средства за масова информация и националния архив за аудио и видеозаписи, чиято издръжка възлиза на 1,2 млн. евро годишно.

Ще бъде продадено имущество на държавни медии, от което те повече нямат нужда. Планира се началото да бъде поставено с още неусвоен участък от 70 хектара в Солун, който е собственост на държавната телевизия.

Правителството очаква съкращенията в държавните медии от 2010 г. да доведат до икономии от 8,3 млн. евро всяка година.

В плановете е залегнало и повишаване на рентабилността на държавния медиен холдинг, за да може той да започне да плаща данък върху печалбата от 2012 г.

В момента ERT се финансира със специален данък, плащан от гражданите и включван в месечните им сметки за електроенергия.

Правителството заявява, че не планира да уволнява постоянни служители в държавните медии, но без работа могат да останат редица сътрудници с временни договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още