IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започнаха тестове на Discoverer за умно земеделие, Big Data и изкуствен интелект

За изпълнение на комерсиални проекти ще се кандидатства с индивидуална договорка, а с конкурс ще се определя достъпа до безвъзмездно ползване, посочи Симеон Стоянов

22:03 | 02.02.22 г.
Започнаха тестове на Discoverer за умно земеделие, Big Data и изкуствен интелект

„Компании ще могат да кандидатстват за изпълнение на свои комерсиални проекти с индивидуална договорка, а на конкурсно начало ще се определя достъпа за безвъзмездно ползване, който може да бъде както за научни институции, така и за консорциуми на бизнес и научни организации“, обясни Стоянов.

Той посочи, че се очаква голяма част от времето на суперкомпютъра да отива за големи, тежки задачи, като всяка от тях  трябва да мине през процес на подготовка и тестване, за да бъде сигурно, че локализирането на ресурсите ще постигне целите на задачите. Поради тази причина са обявени и два типа конкурси – за бърз достъп до четири месеца (за тестване) и регулярни конкурси с продължителност до една година.

„Няма да има сблъсък между двете процедури за ползване на суперкомпютъра заради различните критерии, обясни проф. Стоянов. – "Малките конкурси" са отворени в момента непрекъснато, за да могат да се съберат достатъчен брой потребители, а "големите" ще се отварят три или четири пъти в годината.“

По думите му резултатите от проектите по процедурата за безвъзмездно ползване на Discoverer ще са публично достъпни и ще се използват с некомерсиална цел. Симеон Стоянов уточни, че научното качество на задачите ще се оценява с помощта на световни експерти.

Според него няма да има ограничения за бизнес достъпа до суперкомпютъра, но и двата типа проекти трябва да минат през тестова фаза.

„Една от темите е "умно земеделие" и събирането на екосистема от фирми, както ползватели, така и производители. Умното земеделие надхвърля границите на автоматизираното производство“, даде пример как ще се ползва Discoverer проф. Симеон Стоянов.

Той увери, че е гарантирано нивото на сигурност, за да могат ползвателите да са спокойни, че данните и резултатите им са защитени. Направена е облачна структура, насочена към бизнес клиентите, за да отговори на гъвкавите нужди на фирмите при ползване на суперкомпютъра.

Проф. Стоянов потвърди, че са взети нужните мерки, за да се предотврати неправомерното използване на мощностите на Discoverer, като копаене на криптовалути например.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още