IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва обжалването на присъдата на наследника на Samsung

Лий Дзие Юн привлече нови адвокати в екипа си

13:35 | 27.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заместник-председателят на Samsung Electronics Лий Дзие Юн във вторник започна процеса по обжалване на петгодишната си присъда за затвор по обвинения в корупция – случай, който подчертава проблемите на Южна Корея с управляваните от фамилии конгломерати, които доминират икономиката, предава Ройтерс.

Съд от по-нисша инстанция миналия месец призна 49-годишния Лий, наследник на Samsung Group, за виновен в подкупване на президента Пак Кън-хе с цел осигуряване на подкрепа за засилване позициите на Лий в Samsung Electronics. Пак също е разследвана за злоупотреба с власт и подкупи.

По време на заседанието в четвъртък Висшият съд в Сеул ще определи реда за изслушване на свидетелите и доказателствата за обжалването, което се очаква да започне в средата на октомври.

Тъй като Лий подаде документите за обжалването в края на миналия месец, апелативният съд вероятно ще се произнесе чак през януари 2018 г., тъй като според корейското законодателство Лий може да бъде задържан само четири месеца, докато съдът прецени основателно ли е обжалването му.

Която и от страните да загуби, вероятно ще се обърне отново към Върховния съд с обжалване.

Четирима други директори на Samsung са замесени в случая с даването на подкупи.

Нови адвокати

Екипът от юристи на Лий привлече нови адвокати за обжалването, включително бившия шеф на Централния окръжен съд в Сеул.

По-рано този месец екипът на защитата представи стратегията си, подавайки стотици страници с аргументи във Върховния съд.

Очаква се защитата да оспори логиката на съда от по-нисша инстанция, че Лий е очаквал Пак да му помогне в „наследяването на операциите“, което съдът определи като действия, предприети, за да се засили контрола на Лий върху Samsung Electronics.

Защитата на Лий твърди, че не е имало подобни „операции за наследяване“ и действия като сливането на две от звената на Samsung през 2015 г. са извършени във връзка с решения относно печалбата на компаниите.

Съдът обаче отсъди, че макар Лий никога да не е искал помощ от Пак директно, от факта, че сливането е помогнало за засилването на контрола на Лий върху Samsung Electronics, се „подразбира“, че е искал подкрепа от президента.  

Повече технологични новини може да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още