IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Amazon се обърна внезапно към големите петролни компании?

ExxonMobil, Chevron, Saudi Aramco, BP, Shell, ConocoPhillips, Hess, Halliburton, Schlumberger и Woodside са сред клиентите на технологичната компания

16:17 | 13.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Години наред водещите технологични компании като Amazon, Microsoft и Facebook, захранват своите дейта центрове с енергия от възобновяеми източници, докато техните основатели, контролиращи милиарди долари, се обединяват, за да инвестират в нови технологии за по-евтина енергия и лишено от вредни емисии бъдеще, пише Цветана Параскова за Oilprice. 

В миналото Amazon неведнъж е заявявала, че остава обвързана с постигането на целта за използване на 100% чиста енергия за своята глобална инфраструктура.

Все пак, по ирония на съдбата, компанията на Джеф Безос насочва своя фокус към големите петролни дружества, свързвайки своите облачни услуги с петролната и газовата индустрия, с идеята да помогне на големите в тази сфера да оптимизират своето производство и да намалят времето за добив, повишавайки по този начин доходността.

За подразделението Amazon Web Services (AWS), връзката с компаниите от петролната и газовата индустрия също така значи бизнес и печалба, въпреки желанието на Безос да подкрепя възобновяемата енергия.

Преди две години Amazon стартира проект са присъединяване на въпросните дружества към своята клиентска мрежа, сочат документи, представени от Gizmodo.

Според тях технологичната компания посочва дузина имена на големи петролни компании като потенциални и съществуващи клиенти, в това число ExxonMobil и Chevron, както и Saudi Aramco, BP, Shell, ConocoPhillips, Hess, Halliburton, Schlumberger и Woodside.

„Има голяма ирония при много компании, за които се предполага, че играят важна роля при технологичните иновации и технологичния напредък, всъщност нещата вървят назад“, споделя климатологът Майкъл Ман.

Въпреки обещанията да се направят всички операции по устойчиви, мащабната облачна услуга на Amazon изглежда, че отново става „мръсна“, захранвана от нарастващия дял на изкопаемите горива.

AWS продава своята услуга на газови, петролни и въглищни компании, за да им помогне по-бързо и по-качествено да извличат замърсяващи изкопаеми горива от земята.

През март тази година, само два месеца, след като Amazon надмина Microsoft като най-високо оценяваната публична компания в света, технологичният гигант изпрати свои представители да говорят на събитието IHS Markit CERAweek, на което се събраха големите петролни и газови компании, предлагайки диалог, свързан с бъдещето на енергетиката.

По-рано тази година, Amazon обяви своята амбициозна нова цел – нулеви емисии при 50% от всички свои пратки до 2030 г.

Компанията инвестира в редица проекти за слънчева и вятърна енергия, включително и във ветроенергийния парк в Снайдер, в Западен Тексас.

Въпреки че „Грийнпийс“ посочват, че ангажиментът на Amazon по отношение на възобновяемата енергия е в застой, тази седмица компанията обяви три нови проекта за чиста енергия – вятърни паркове в Ирландия, Швеция и САЩ.

Джеф Безос, заедно с Бил Гейтс, Ричард Брансън, Джак Ма и Марк Бениоф, създават Breakthrough Energy, чрез която инвестират в нови технологии за намиране на по-добър и по-ефективен начин за добив на чиста енергия.

Въпреки че еколозите посочват ясното несъответствие между идеята на Amazon да залага на чиста енергия и подпомагането на петролните компании, технологичният гигант вижда печалбата от тази дейност като средство за подпомагане на усилията му към развитие на алтернативните енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още