IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се стигна до разпродажбите в технологичния сектор

Моментно състояние, естествена корекция, промяна в рисковите нагласи или нов дотком балон са част от предположенията на анализаторите

12:25 | 11.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо се стигна до разпродажбите в технологичния сектор

Акциите на интернет и биотехнологичните компании поевтиняха с повече от 20% от началото на март след силния бичи тренд, който видяхме през 2013 г. Резките спадове в последните дни накараха анализаторите да се чудят дали и кога пазарът ще преживее трето спукване на балон от 2000 г. насам, пише сайтът sfgate.com. Според други пропадането на технологичните акции е само моментно състояние.

Отчасти е така. В края на миналата седмица и началото на тази технологичният сектор преживя сериозни разпродажби. В сряда обаче технологичните акции възстановиха част от изгубеното в предишните дни. Това се случи след публикуването на доклада на Федералния резерв на САЩ, в който централните банкери увериха, че няма да повишават лихвените проценти преди да са сигурни, че американската икономика се е възстановила напълно.

Но въпреки това е факт, че акциите на високотехнологичните и на биотехнологичните компании причиниха резките спадове на водещите индекси на Wall Street – S&P 500, Dow Jones и Nasdaq Composite, започнали в началото на март и продължили през тази седмица. Например Nasdaq изтри 2,5% през март и от началото на април до днес е изгубил 2,1% от стойността си.

Анализатори смятат, че инвеститорите разпродават акции на компании със силен растеж – такива, които носят по-висок риск, но и които ще донесат по-големи бъдещи ползи – и купуват книжа на компании, които носят по-дълготрайни печалби. Така например ценните книги на Twitter поевтиняха с 39%, а тези на Amazon – с около 20 на сто от началото на годината.

Разпродажбите в биотехнологичния сектор пък бяха подхранени от факта, че 29 компании от сектора се качиха на борсата само за първите три месеца на годината и набраха около 2 млрд. долара от пазарите – златна треска, която повдигна спекулациите за наличието на балон.

Някои анализатори казват, че последните разпродажби приличат на последните два срива и предупреждават за по-сериозни бъдещи проблеми. Както тогава, и сега има треска за първични публични предлагания и то от компании, които още не са печеливши и продължават да имат проблем с текучеството на кадри.

Като цяло разпродажбите бяха особено неприятни за някои биотехнологични компании и за социалните мрежи, които през март бяха лидери на пазара. В четвъртък Facebook почти изтри 7-процентовия ръст, който отчете в сряда. Биотехнологичният борсово търгуван фонд iShares Nasdaq Biotechnology ETF претърпя удар в размер на 6%, пише Yahoo Finance.

По-притеснително за професионалните инвеститори бе поевтиняването на акциите на „сините чипове“, които традиционно се приемат като безопасни убежища за по-консервативните пазарни играчи. Наскоро и Dow Jones, и S&P 500 достигнаха рекордни върхове, но снощи претърпяха агресивни продажби.

Сега всички финансови медии ще се опитат да дадат обяснение за тези сривове, но може би само гадаят. Насрещни ветрове като силната японска йена, слабите икономически данни от Китай и въпросителните за състоянието на икономиката на САЩ присъстваха на пазарите през последната година.

Истината е, че тези разпродажби са били очаквани и най-накрая са се случили. Същите желания за бързи печалби, алчността, причиниха поскъпването на акциите в последните месеци и превърнаха инвеститорите в паникьосани продавачи, пише още Yahoo Finance.

Същевременно списъкът с компаниите, които искат да стават публични, продължава да нараства. Само през тази седмица 16 компании ще се качат на борсата и така ще превърна седмицата в най-натоварената откъм IPO-та от 2007 г. насам.

Но нека си припомним и твърдото приземяване на разработчика на играта Candy Crush - King Digital Entertainment. Цената на акциите на дружеството спадна с близо 15% при дебюта му на борсата. Явно инвеститорите не са много впечатлени от желанието на недоказали се компании да станат публични.

Инвеститорите на фондовите пазари с лекота отхапаха 275 млрд. долара от едни от най-големите публично търгувани компании в световен мащаб, писа наскоро Financial Times.

14 компании, всяка от които струва повече от 20 млрд. долара, като 5 от тях са в Азия, а 9 – в САЩ, за по-малко от месец изгубиха около една пета от общата си пазарна капитализация, възлизаща на на 1,4 трлн. долара.

Естествена и силна корекция, която изтласква спекулативните инвеститори и привежда цените на акциите в съответствие с реалността, и изместване на баланса на риска в световен мащаб – двете причини, които може би стоят в основата на случващото се.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още