IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравейте! Обажда се Стив Джобс

Норман Винарски, един от създателите на гласовия асистент Siri, разказва пред Bloomberg TV Bulgaria за работата си със Стив Джобс

09:12 | 07.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато съоснователят на Apple Стив Джобс решава, че иска да придобие компанията, разработваща гласовия асистент Siri, просто вдига телефона и звъни на главния ѝ изпълнителен директор: „Здравейте! Обажда се Стив“.

Отсреща го посреща объркан глас: „Стив кой?“. „Стив Джобс“, отвръща предприемачът. В този момент линията прекъсва. Изпълнителният директор на Siri решава, че някой се шегува с него.

Няколко минути по-късно упоритият Стив се обажда отново. Този път успява да ги убеди, че е той. Така започва авантюрата на Apple със Siri, която продължава вече 7 години.

“Беше забележително. Бяхме малка компания. По това време Siri имаше 22 служители. Тъкмо бяхме пуснали първия си продукт. А Стив Джобс беше човекът, който беше разбрал, че Siri беше много повече от разпознаване дума по дума, нещо повече от ключова технология. Това беше първият път, в който поставяхме изкуствения интелект в ръцете на стотици милиони, може би милиарди хора“. Това разкри единият от разработчиците на Siri Норман Винарски в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Джобс напълно е разбирал потенциала, който крие Siri. Ето защо в следващите няколко седмици след въпросния телефонен разговор, се обажда още 20 до 30 пъти, докато тече подготовката по придобиването на компанията.

И днес Норман Винарски говори за Siri като за „наше дете“, нещо, за което трябва да се полагат грижи. Именно с този апел той пише имейл на Джобс в деня преди съоснователят на Apple да почине. Без да знае, че Стив е на предсмъртния си одър.

Всъщност Норман Винарски таи изключително приятни спомени за работата си с Джобс, а днес твърди, че гласовият асистент и изкуственият интелект като цяло имат още много възможности за развитие. Промяната, която те ще ни донесат, ще дойде не след 20, а след 2 години, категоричен е той.

Какво е мнението му за Apple днес, за начина, по който компанията доразвива Siri и за бъдещето на гласовите асистенти вижте в пълното интервю на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още