IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена енергия за центровете за данни

Глобалният пазар за производство на чиста енергия за информационните центрове може да достигне кумулативен общ приход в размер на 50,7 млрд. долара до 2027 г.

22:58 | 17.12.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дигиталното съдържание и електронната търговия продължават да стимулират растежа на търсенето на енергия за центровете за данни и поради тази причина е изключително важно да се разбере надеждността и устойчивостта на електрозахранването в технологичната сфера, пише за Euractiv Притил Гунджан, старши научен анализатор към Navigant Research.

Поради увеличаването на регионалните и малки центрове за данни се създава необходимост от развитието на нови технологии за производство на електроенергия в близост до самите обекти.

Ръстът в търсенето на източници на чиста енергия доведе до нов голям интерес към корпоративните споразумения за енергия от възобновяеми източници, смята Гунджан.

Чистата енергия, произхождаща от комуналните услуги и независимите производители на електроенергия, се различава значително в отделните региони и доста често включва в себе и енергия, произведена от изкопаеми горива.

Енергията от електрически агрегати, вятърни и соларни централи става все по-силно предпочитана от центровете за данни както за първично електрозахранване, така и за критично такова.

Въвеждането на модела за чиста електроенергия позволява на въпросните центрове да се занимаят с два текущи въпроса:

- Моделът може драстично да подобри надеждността и стабилността на електрозахранването в различните географски райони, особено в онези с лоша електрическа инфраструктура;

- Може да сведе до минимум зависимостта от изкопаеми горива, като същевременно ограничи емисиите на вредни газове.

ВЕИ ВЕИ

В миналото програмите за поддръжка и възстановяване след авария в центрове за данни обикновено включват инсталирането на дизелов генератор, който да се включи в момент на спиране на централното захранване.

Увеличаването на търсенето на енергия и борбата за намаляване на въглеродния отпечатък ще стимулират разработването на устойчиви технологии за генериране на чиста енергия.

Една такава инвестиция представлява проект за газови генератори, които ще бъдат предназначени за основни и резервни приложения.

До голяма степен природният газ се смята за чист енергиен източник, особено ако се сравнява с дизела и бензина.

Navigant Research очаква глобалният пазар за производство на чиста енергия в центровете за данни да достигне кумулативен общ приход в размер на 50,7 млрд. долара между 2018 г. и 2027 г.

Новите проекти в Азиатско-тихоокеанския регион ще стимулират този растеж, пише още Гунджан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Щото са технически грамотни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
голямите играчи в центровете за данни са с такива финанси , с които могат да си позволят собствени централи за захранване и съхранение на енергия ... мда , а що не инвестират в газ и ядрена енергия ? я някой енергиен форумен експерт да обясни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още