IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знаят ли европейските потребители как да се защитават в интернет?

Изкуственият интелект прави по-трудно разкриването на киберпрестъпления, посочи Александър Свердлов, експерт по IT сигурност и основател на Аtlant Security

20:30 | 05.10.20 г.
Знаят ли европейските потребители как да се защитават в интернет?

Според него противодействието на киберпрестъпността все още остава трудна задача, тъй като престъпниците разполагат с големи екипи и висока експертиза.

„Това е така, защото средствата, присвоени чрез киберпрестъпления, са много големи", заяви гостът и даде пример как наскоро от една частна организация на Балканите са били откраднати над 800 милиона долара само с едни пробив. " Такива пробиви могат да доведат и до фалит на дадена организация, ако хората загубят доверие в нея.“

Той напомни за пробива в Националната агенция за приходите и потвърди, че още няма отговори на много от въпросите, свързани с изтичането на данни.

Що се отнася до индивидуалната защита, експертът по IT сигурност заяви, че всеки човек трябва да спазва минимални нива на сигурност, като създаването на уникални пароли, двуфакторна идентификация, много добра парола за онлайн банкиране и хигиена на личния компютър.

Александър Свердлов съветва също така да не се използва пиратски софтуер. На въпрос на водещия за това, че цените на оригиналния софтуер не отговарят на покупателната способност на българското население, той отговори, че има множество софтуери с отворен код, които можем да използваме.

Експертът по IT сигурност обясни, че когато използваме онлайн банкиране не трябва да се доверяваме на SMS-и, а да извършаваме операциите през приложението на банката, тъй като SMS-ите се прихващат много лесно чрез фалшиви и евтини базови станции.

Що се отнася до сигурността на държавни агенции, Александър Свердлов смята, че те не трябва да се концентрират върху обществени поръчки за сигурност, а върху изграждането на добра архитектура.

Според госта приоритетите на Владимир Димитров, който беше определен за национален координатор по киберсигурността, са да помага на държавния апарат да изгради ефективни защити. Той препоръча да се работи с големи международни организации, които се занимават с проблемите на киберсигурността – които да му покажат върху какво да се концентрира.

Свредлов заяви, че изкуственият интелект се използва от киберпрестъпниците на широката база данни, които те притежават. По думите му, начинът, по който престъпниците в момента намират своите жертви, и този за противодействие на това, е един и същ, а имено, чрез машинно обучение.

Защо все по-трудно се разкриват киберпрестъпленията? Какви трябва да са приоритетите на новия национален координатор по киберсигурност? Какви са рисковете при използване на онлайн платформи за работа и обучение?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още