IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZTE е сключила предварително споразумение със САЩ за вдигане на забраната?

Компанията ще плати допълнителни глоби, но евентуално ще продължи да оперира нормално, твърдят източници

12:55 | 06.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ZTE е сключила предварително споразумение, което може да вдигне забраната на Министерството на търговията на САЩ да купува продукти от американски доставчици. Това ще позволи на втория по големина китайски производител на телекомуникационно оборудване да се върне в бизнеса, твърдят източници, запознати с въпроса.

ZTE прекрати големи операции след налагането на 7-годишната забрана през април. Мерките бяха взети след като стана ясно, че китайската фирма е нарушила американските санкции срещу Иран и Северна Корея и е изнасяла американски технологии в двете държави.

Говорител на Министерството на търговията заяви във вторник, че „не е подписано окончателно споразумение от двете страни“.

ZTE не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Предварителната сделка включва 1 млрд. долара глоба за ZTE плюс 400 млн. долара за евентуални бъдещи нарушения, твърдят източници, пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират темата.

Министерството на търговията планира да отмени споразумението от 2017 г. и да сметне платените от фирмата 361 млн. долара за част от общата сума, което ще позволи на САЩ да искат общо наказание от 1,7 млрд. долара, коментират източниците.

ZTE е подписала предварителното споразумение с властите през уикенда. Документът е бил изготвен от страна на държавата, коментират източниците.

Оцеляването на ZTE е тема на търговските преговори на високо ниво между САЩ и Китай.

Американският президент Доналд Тръмп планира да се срещне със своите търговски съветници, за да обсъди китайското предложение за вноса, като възможност за избягване на потенциална търговска война между двете най-големи икономики в света.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още