IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZTE отчете 39% ръст на нетната печалба

Компанията не отрази кризата в САЩ в своя отчет, тъй като още разглежда въздействието ѝ

10:02 | 28.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската технологична компания ZTE отчете ръст на финансовите резултати, без да адресира влиянието на американските санкции, които заплашват да сложат край на нейната ключова глобална експанзия в сферата на следващото поколение телекомуникационни мрежи, пише Bloomberg.

Вторият по големина китайски производител на мрежово оборудване, който отложи резултатите си с една седмица, за да разгледа влиянието на 7-годишната забрана да купува американски компоненти, не даде повече информация за кризата.

Вместо това базираната в Шънджън, Китай, компания отчете 39% скок на нетната печалба за първото тримесечие и каза само, че все още оценява въздействието на поставянето ѝ в черния списък на Министерството на търговията.

“Понастоящем компанията не е в състояние да прецени точно и цялостно въздействието в този отчет”, коментира ZTE. След като “напълно и точно оцени влиянието” компанията ще публикува актуализиран отчет за първото тримесечие.

Случаят със ZTE предизвика напрежение между двете най-големи икономики в света, които заплашват да засегнат световната търговия и да отслабят инвестициите в технологии.

ZTE се готвеше да бъде сред лидерите във въвеждането на новото поколение 5G мрежи заедно с местния си конкурент Huawei Technologies. Вместо това за втори път в рамките на година тя се сблъска с Вашингтон, който ѝ наложи седемгодишна забрана да купува от американски доставчици. Наказанието е свързано с нарушаването на наложените от САЩ санкции срещу Иран, както и за лъжа.

Акциите на ZTE са спрени от търговия в Хонконг и Шънджън засега. Компанията заяви, че американската забрана е “неприемлива” и заплаши да предприеме правни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още