IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZTE отвори лаборатория за киберсигурност в Брюксел

Китайският гигант следва стъпките на конкурента си Huawei

16:43 | 10.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската компания ZTE отвори лаборатория за киберсигурност в Брюксел днес, с цел да засили прозрачността си. Това се случва четири месеца, след като по-големият ѝ конкурент в сферата на телекомуникационното оборудване Huawei направи същото, за да отслаби опасенията, че се занимава с шпионаж, предава Ройтерс.

Китайските доставчици на подобен тип оборудване са критикувани от Съединените щати и част от техните съюзници, които вярват, че технологиите им могат да бъдат използвани от Пекин за шпионаж на потребителите през 5G мрежите, изграждани по света.

Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, попадна в черния списък на американското правителство, което означава, че щатските компании се нуждаят от специално разрешение, което е малко вероятно да получат, за да изнасят продукти към китайската компания.

Huawei отрича обвиненията на САЩ.

ZTE, която не е в черния списък, твърди, че новата ѝ лаборатория за киберсигурност ще позволи на потребители, регулатори и други ключови играчи да разглеждат нейния код и документите ѝ, както и да стават свидетели на тестове на софтуера ѝ при хакерски атаки.

"Сигурността на ИКТ индустрията не може да бъде опазена от един единствен доставчик или от един телекомуникационен оператор. ZTE иска да играе важна роля, допринасяйки за сигурността на индустрията“, посочва главният изпълнителен директор на компанията Джун Хун.

ZTE едва не излезе от бизнеса миналата година, когато американски доставчици получиха забрана да ѝ доставят компоненти, защото е нарушила санкциите на САЩ срещу Иран. Забраната беше вдигната през юни 2018 г., след като компанията плати 1 млрд. долара глоба.

ZTE има подобни лаборатории за киберсигурност в Китай и Италия.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още