IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZTE ревизира резултатите си за първото тримесечие

Китайската компания обяви, че е излязла на загуба през отчетния период заради проблемите си в САЩ

17:20 | 27.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският производител на телекомуникационно оборудване ZTE ревизира резултатите си за първото тримесечие до нетна загуба, след като взе предвид влиянието на забраната да купува американски технологии, която вече е вдигната, предава Ройтерс.

ZTE заяви, че нетната загуба за трите месеца до март е достигнала 5,4 млрд. юана (790,62 млн. долара), в сравнение с нетна печалба от 1,2 млрд. юана година по-рано. Приходите са нараснали с 6,9 на сто на годишна база до 27,5 млрд. юана.

Компанията ще създаде комисия, отговаряща за спазване на условията при износа, а председателят на фирмата Ли Дзъсюе е един от петимата ѝ членове, заяви ZTE в документ, подаден към борсата в Шънджън.

През април ZTE отчете 39% ръст на печалбата за първото тримесечие, но по това време беше трудно да определи какво е влиянието на забраната, която ѝ беше наложена във връзка с нарушаване на американските санкции срещу Иран и Северна Корея.

ZTЕ, която произвежда смартфони и мрежово оборудване, посочва в най-новото си изявление, че очаква рекордна загуба за първите шест месеца на годината заради глобата от 1,4 млрд. долара, която трябваше да заплати, за да бъде вдигната забраната.

По-рано през юли ZTE оцени, че загубата ѝ за първото полугодие ще е между 7 и 9 млрд. юана, спрямо 2,3 млрд. юана печалба година по-рано.

Правителството на САЩ вдигна забраната над ZTE, след като фирмата депозира 400 млн. долара в гаранционна банкова сметка и плати 1 млрд. долара глоба, като част от споразумението.

Забраната принуди на ZTE да прекрати основните си операции, тъй като зависи от американски компоненти както за своите смартфони, така и за мрежовото си оборудване.

Тази седмица компанията обяви, че основният ѝ бизнес е възобновен.

Случилото се стана причина за допълнително напрежение между правителствата на САЩ и Китай, при това в момент, в който проблемите около търговските отношения между двете страни ескалираха

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още