IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZTE спира част от дейността си заради санкциите

Китайската компания уточни, че продължава активно комуникацията си с американската администрация

15:23 | 10.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
ZTE спира част от дейността си заради санкциите

Китайската технологична компания ZTE страда тежко от наложените от САЩ санкции. Както обяви компанията пред борсовия орган на Хонконг, е принудена да прекрати „важни бизнес дейности“,  предаде Ройтерс.

Основните дейности на групата са прекратени след решението на Вашингтон, взето в средата на април, посочи ZTE в комюнике разпространено. Компанията, която е лидер в развитието на инфраструктурите за 5G в Китай, до голяма степен зависи за бизнеса си в сектора на мобилните телефони от американски технологии като чипове и операционната система Android. Така че оцеляването ѝ е застрашено от ембаргото, наложено от САЩ. 

Китайската компания уточни, че продължава активно комуникацията си с американската администрация, за да издейства промяна или отмяна на решението и да стигне до положителен край.

В средата на април Министерство на търговията на САЩ забрани на американски компании да продават части на китайския производител на телекомуникационно оборудване за срок от 7 години заради нарушения на американските санкции. Миналата година компанията се призна за виновна пред федерален съд в Тексас в тайно съглашение, целящо нарушаване на американските санкции като нелегално се доставят американски стоки и технологии на Иран. Компанията плати 890 млн. долара глоби, но може да й бъде наложена и допълнителна глоба от 300 млн. долара.

В постигнатото споразумение ZTE обеща да освободи от длъжност четирима високопоставени служители и да накаже 35 други, като намали бонусите им или им наложи дисциплинарно наказание.

Китайската компания призна през март, че макар да е уволнила четирима високопоставени служители, не е наказала или намалила бонусите на 35-имата други сътрудници. Федерално разследване, продължило пет години, установи миналата година, че ZTE е участвала в сговор за заобикаляне на американското ембарго, като купува американски части, използва ги в оборудване на ZTE и незаконно ги доставя на Иран.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още