IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zynga прави най-голямото придобиване в историята си

Компанията купува мажоритарен дял от Small Giant Games за 700 млн. долара

13:16 | 21.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания разработчик на игри Zynga заяви, че ще придобие мажоритарен дял във финландската Small Giant Games, създател на популярната игра за Andoid Empires & Puzzles, за около 700 млн. долара в опит да засили своето портфолио с мобилни игри, предава Ройтерс.

Това е най-голямата сделка за Zynga досега, заяви в интервю главният ѝ изпълнителен директор Франк Гибо. Придобиването е по-голямо от това на британския разработчик Natural Motion през 2014 г. за 527 млн. долара.

Zynga, която стана популярна с Facebook играта FarmVille, също така повиши прогнозата си за своите приходи за четвъртото тримесечие. В резултат на новините акциите на компанията повишиха цената си с 1,67% по време на следборсовата търговия до 3,65 долара.

Zynga вижда потенциал в това да насочи ролевата смартфон игра Empires & Puzzles към азиатските страни, където игрите от този тип са популярни. Като потенциални пазари Гибо посочва Япония, Южна Корея и Китай.

Той твърди, че играта, пусната на пазара преди 18 месеца, е печеливша, като генерира средства от покупки вътре в играта, плюс малък дял от реклама. Придобиването се очаква да допринесе към финансовите резултати на Zynga през 2019 г.

Под ръководството на Гибо, който стана главен изпълнителен директор през 2016 г., базираната в Сан Франциско Zynga се опитва да се фокусира върху мобилните игри и търси нови заглавия, които да насърчат растежа след една предизвикателна година, която ѝ донесе разочароващи резултати. От началото на годината книжата на компанията са понижили стойността си с 10%.

Сделката за Small Giant (в брой и в акции), която се очаква да бъде финализирана на 1 януари, следва миналогодишната, в рамките на която Zynga придоби Peak Games за 100 млн. долара.

Zynga твърди, че ще купи 80% от частната Small Giant за 560 млн. долара, а останалите 20% през следващите три години, на база на целите за печалбата. Общата стойност на сделката е 700 млн. долара, макар че финалната сума може да бъде променена в зависимост от това как се представя Small Giant.

Последната наскоро набра малко под 50 млн. долара рисков капитал и е подкрепена от EQT Ventures.

Вижте още технологични новини в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още