IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да "отгледаш" диаманти в лаборатория

De Beers ще създава скъпоценните камъни само за три седмици чрез процес, подобен на триизмерното принтиране

10:58 | 30.05.18 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оцветени изкуствено отгледани диаманти на De Beers. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Оцветени изкуствено отгледани диаманти на De Beers. Снимка: Ройтерс

130-годишната компания за диаманти De Beers ще започне продажбата на диаманти, „отгледани“ в лаборатория в Бъркшир, съобщава The Guardian.

Компанията, която добива диаманти на милиарди години от Африка и Канадския Арктически регион, представи във вторник серия от много по-евтини „отгледани в лаборатория диаманти“, създадени само за три седмици от учени чрез процес подобен на триизмерното принтиране.

De Beers, която създаде известния лозунг „диамантите са вечни“ и преди държеше почти пълен монопол над глобалното производство на диаманти, заяви, че стартира нова серия от синтетични диаманти, за да задоволи търсенето на „достъпни модни бижута, които може да не са вечни, но са идеални за момента“.

Те нямат за цел да отпразнуват най-страхотните моменти в живота, а са по-скоро за забавление и мода“, коментира главният изпълнителен директор Брус Клийвър. „Винаги сме казвали, че сме бизнес за естествени диаманти и оставаме бизнес за естествени диаманти“.

Диамантите под бранда Lightbox ще се продават за между 200 долара за камък от четвърт карат до 800 долара за еднокаратов диамант. Главният финансов директор Нимеш Пател заяви, че цените са с 85-90% по-ниски от тези на естествените диаманти.

Не се преструваме, че са уникални или редки“, каза Пател. „Ако го изгубите, няма да ви боли толкова, колкото да изгубите истински. Те не са за онези невероятни моменти в живота, когато искате нещо ценно по природа“.

Ако искам да подаря нещо на 12-годишната ми дъщеря, не бих искал да ѝ дам естествен диамант и това е добра алтернатива“, допълни той.

Диамантите ще са налични за продажба в САЩ от септември. Засега няма планове те да бъдат продавани във Великобритания или на други пазари.

De Beers произвежда синтетични диаманти за клиенти от индустрията от десетилетия насам, но досега е избягвала да ги продава като бижута. Според Пател предишните продукти, произвеждани от подразделението Element Six на De Beers, са били диаманти, но не са изглеждали като такива. „Те са инструменти за пробиване за петролната и газова индустрия и не изглеждат като диаманти. Те са черни и се разполагат в свредлото на инструментите, използвани за сондаж на кладенци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Кухаооо, Кухао пр-ос-т си като амеба.... Потърси малко как се правят диаманти в лаборатория, Куахооо. За оплакване си. Преди години още в pbs.org имаше филм как се правят диаманти в лаброатория, Кухой велики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 5 години
учудването ми идва от това че информацията е има и е безплатна, ама всеки го мързи да чете и да се информира!Преди 20+ години поне имахме оправдание, че някой нещо си крие от нас ... е сега трябва да се мисли повече, та може от там да идва проблема ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 5 години
моята забележка беше по техническата част от статията ... изкуствени диаманти има, но те не се принтират щото трябва (както казваше даскала ми по физика) налЕгане за тая цел ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
bghighlander
преди 5 години
Виж ги жените на какво "кълват"! Дрешки, парцалки, лакчета, фон-дьо-тенчета, кремчета, ноктопластики, мигли, силикони, джуки, прически! Той Кеворкян беше казал, че "няма акъл за 50 ст, но е с прическа за 50 лв"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
bghighlander
преди 5 години
Това положение не е от вчера или днес, а отдавна! Какво толкова те учудва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
khao
преди 5 години
диаманти трябва да е в кавички, защото това няма да бъдат такива.как аджеба ще принтираш тая кристална решетка която се образува под големи налягания и температури и даже ще е диамант а не стъкло или нещо подобно ?Толкова ли затъпе народа че кълве на триковете с които Колумб е купил индианците :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още