IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият сезон на изкуството в Лондон започва със силна доза еротика

Най-голямото събитие в света на съвременното изкуство през идните месеци обаче е сграда, а не изложба - новата галерия Serpentine Sackler в Кенсингтън Гардънс

12:11 | 07.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новата галерия Serpentine Sackler в Кенсингтън Гардънс, проектирана от Заха Хадид. <em>Илюстрация: Serpentine Sackler&nbsp;</em></p>

Новата галерия Serpentine Sackler в Кенсингтън Гардънс, проектирана от Заха Хадид. Илюстрация: Serpentine Sackler 

"Изкуството е еротика". Поне така твърди виенският архитект от края на 19 век Адолф Лоас.

В Националната галерия в Лондон тази есен ще се проведе изложба, посветена на една култура и една ера, в която това твърдение е било възприемано за вярно, съобщава Bloomberg.

"Лице в лице с модернизма: портретът във Виена 1900" (Facing the Modern: The Portrait in Vienna 1900) (9 октомври - 12 януари) съдържа творби на съвременници на Лоас като Густав Климт, Оскар Кокошка и композитора Арнолд Шьонберг, който се появява в неочаквана роля на художник.

Сезонът в британската столица предлага още много изложби, посветени на работата на творци от цивилизации по целия свят.

Британският музей организира "Отвъд Ел Дорадо: Власт и злато в древна Колумбия" (Beyond El Dorado: Power and Gold in Ancient Colombia) (17 октомври - 23 март 2014 г.). Изложбата съдържа около 300 изкусно изработени предмети от злато, чиято тематика вероятно силно е възбуждала конкестадорите.

Едновременно с това музеят ще е домакин и на изложбата "Шунга: секс и удоволствие в японското изкуство" (Shunga: Sex and Pleasure in Japanese Art) (3 октомври - 5 януари 2014 г.). Едва ли по света има много произведения на изкуството с толкова ярко сексуално съдържание, както тези картини, принтове и рисунки. От музея препоръчват родителски контрол, но пък от друга страна за учениците, особено тийнеджърите, тя може да представлява доста сериозен интерес.

В музея "Виктория и Албърт" (V&A) от 26 октомври до 19 януари 2014 г. ще гостуват не чак толкова скандални и вероятно по-добри творби от Далечния изток, събрани в изложбата "Шедьоври на китайското изобразително изкуство 700-1900".

Кралската академия по изкуствата е още по-дръзка, като отива още по-на юг с един малко познат в артистично отношение континент - Австралия. Едноименната изложба ще е отворена за посетители от 21 септември до 8 декември.

Другата есенна изложба на академията "Домие: видения на Париж" (Daumier: Visions of Paris) може би е по-добър избор за ценителите. Домие е един от най-изявените художници и скулптури на Франция през 19 в. Един от най-страстните му почитатели бил Винсент ван Гог. В частната галерия Eykyn Maclean в Лондон от 26 септември до 29 ноември ще бъде представена изложба, обхващаща две години от живота на ван Гог (1886-7), когато той открива имресионизма и започва да твори с богата палитра от цветове.

В самия Париж "Гран Пале" ще бъде домакин на голяма изложба на творчеството на Жорж Брак (18 септември - 6 януари). Брак, по-тихата половинка от кубисткото дуо, като че ли винаги е бил в сянката на своя приятел и съперник Пабло Пикасо. Има моменти обаче, в които творбите му изглеждат по-дълбоки и по-силни от тези на Пикасо.

Най-голямото събитие в света на съвременното изкуство през идните месеци в Лондон обаче е сграда, а не изложба: новата галерия Serpentine Sackler в Кенсингтън Гардънс, проектирана от Заха Хадид. Тя ще отвори с изложба на аржентинския художник Адриан Вилар Рохас (28 септември - 10 ноември).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още