IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

125 млн. евро ще струва пистата за Формула 1 в Сочи

Проектът трябва да придобие олимпийски статут, а парите ще дойдат от държавния бюджет

10:32 | 11.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нико Розберг <em>(вляво)</em> и Фернандо Алонсо може да карат болидите си скоро и в Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нико Розберг (вляво) и Фернандо Алонсо може да карат болидите си скоро и в Русия. Снимка: Ройтерс

Да докараш Формула 1 в Кавказ се оказва не толкова лесна работа. Според руското министерство на регионалното развитие за строителството на пистата в Сочи ще са нужни около 125 млн. евро.

Парите трябва да бъдат осигурени от държавния бюджет, а проектът – да получи олимпийски статут. По този начин Русия се надява да постигне синергиен ефект, пише „Риа Новости“.

Договорът за провеждането на състезания по Формула 1 в Сочи между 2014 г. и 2020 г. беше подписан през есента от губернатора на Краснодар Александър Ткачов и изпълнителния директор на Формула 1 Бърни Екълстоун в присъствието на руския премиер Владимир Путин. Още тогава Ткачов уверяваше, че трасето няма да струва повече от 100 млн. долара.

Руските власти възнамеряват да използват съществуващата пътна инфраструктура на Олимпийския парк и да бъде достроено част от трасето. Планира се то да е дълго 5,5 км и да минава през Олимпийския парк. Част от пистата ще бъде шосе, което ще се използва и за общо ползване. Проектът на пистата е на щатния главен архитект на писти за Формула 1 Херман Тилке. За строежа ще бъде създадена „специална управляваща компания“.

Цената от 125 млн. евро е само ориентировъчна, заяви Михаил Капирулин, генерален директор на държавната компания Omega, която е натоварена със строежа на трасето. До есента проектът трябва да е напълно готов, а разходите – изяснени.

Междувременно от Международния олимпийски комитет (МОК) изразяват съмнение, че е целесъобразно да се форсират едновременно проекти за Формула 1 и Олимпийски игри. МОК си запазва правото да отложи първото Гран при на Русия за 2015 г., ако строителните работи по трасето затрудняват подготовката за Олимпийските игри.

Москва пък изхожда от тезата, че двата проекта се допълват един друг. Пистата щяла да стане част от нужната олимпийска инфраструктура, а сградата към нея можела да се ползва и от организационния комитет на зимните олимпийски игри, твърдят от руското регионално министерство.

Екълстоун отдавна искаше да пренесе кралския клас на моторния спорт и в Русия. „Русия е единственото място, където трябва да сме, а още не сме стигнали“, заяви той в навечерието на състезанието Силвърстоун на 11-и юли. Той водеше преговори с Москва от години. През 2002 г. преговорите се провалиха малко преди да се стигне до подписване на договор, защото финансовите условия не задоволяваха тогавашния кмет Юрий Лужков. Според подписаното през есента споразумение руската страна ще трябва да плаща по 50 млн. долара на година за правото на домакинството, писа тогава „Ведомости“. 

Русия се надява да привлече още повече туристи благодарение на състезанието. Освен това страната кандидатстваше и за организирането на Световно първенство по футбол през 2018 и 2022 г., като през декември 2010 г. получи първото домакинство. Местният футболен съюз вече обяви, че ще изгради един от нужните за Мондиала стадиони именно в Сочи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още