IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

253-годишен френски производител на кристални изделия отива в китайски ръце

Baccarat ще бъде продадена за 164 млн. евро на китайската Fortune Fountain Capital

15:49 | 02.06.17 г.
<p>
	Полилей Baccarat. <em>Снимка: Baccarat Facebook Page</em></p>

Полилей Baccarat. Снимка: Baccarat Facebook Page

Френският производител на кристал Baccarat сменя собственика си 253 години след създаването си с декрет на крал Луи XV, съобщава Bloomberg.

Китайската инвестиционна компания Fortune Fountain Capital купува контролния дял от компаниите за частен капитал, притежаващи Baccarat, за около 164 млн. евро, сочи изявление от петък.

Сделката слага край на повече от десетилетие, в което Starwood Capital поема бранда от фамилия Тетанже през 2005 г. Компанията L Catterton, която е подкрепяна от лидера в луксозните стоки LMVH, купува дял през 2012 г., като в същото време не повече от 10% от акциите са публично тъгувани.

Baccarat е известна с комплектите си чаши за шампанско на цена от 990 долара и полилеи, които струват хиляди. Тя продава и стъклен стол за 5000 долара.

Най-изтънчените творби на бранда включват кристални перила на двореца Долмабахче в Истанбул, а дизайните на Baccarat се колекционират от кралски семейства, включително португалската кралска фамилия. Някои от творбите на Baccarat са изложени в Лувъра.

През последните години приходите на компанията обаче спадат. Годишните продажби са намалели през всяка една от последните 4 години и са достигнали 148,3 млн. евро през 2016 г. Baccarat е имала печалба от 3,2 млн. евро миналата година, а преди това е била непечеливша през пет от седем години.

Fortune Fountain, собственост на наследници на известния китайски калиграф Уан Сиджъ, е договорила купуването на 88,8% дял от Starwood и L Catterton за по 222,70 евро на акция. Цената е с 14% под стойността на затваряне на акциите в четвъртък, които отчитат ръст от около 19% през последните две седмици заради спекулации около сливането.

Fortune Fountain ще предложи на останалите акционери същата цена за акциите им, макар че не планира да отписва компанията, заяви производителят на кристални изделия.

Baccarat каза, че продажбата ще помогне на компанията да ускори плановете си за разширяване в Азия и Близкия изток. Fortune Fountain ще запази производството и работните места във френския град, на който е кръстена компанията – Бакара, а Даниела Рикарди ще остане неин главен изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още