IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

400-те най-богати американци притежават 3,2 трлн. долара

Състоянието им е нараснало с 8% спрямо миналата година, сочат данни на Forbes

15:58 | 08.09.20 г. 2
<p>
	<em>Джеф Безос.&nbsp;Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg</em></p>

Джеф Безос. Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос оглави класацията на най-богатите американци на списание Forbes за трета поредна година, а американският президент Доналд Тръмп губи позиции, тъй като коронавирусната пандемия е засегнала офис сградите, хотелите и курортите му, съобщава списанието.

Състоянието на Безос е достигнало 179 млрд. долара към 24 юли тази година, което е ръст с 57% спрямо миналата година.

Общото богатство на 400-те най-заможни американци в класацията е нараснало с 8% до рекордните 3,2 трлн. долара, тъй като те са продължили да се представят добре, въпреки че пандемията опустошава икономиката и стана причина над 1,8 млн. американци да загубят работните си места.

Ерик Юан, главен изпълнителен директор на Zoom Video Communications, чиято услуга се използва повсеместно в ерата на работата от вкъщи, е едно от новите попълнения в класацията с нетно състояние от 11 млрд. долара.

Тръмп изостава до 352-о място спрямо 275-о миналата година, тъй като нетното му богатство се е свило до 2,5 млрд. долара спрямо 3,1 млрд. долара заради понесения удар по време на пандемията от пазарите на офис сгради, хотели и курорти. Компанията на американския президент Trump Organization притежава имоти и в трите категории.

От дълго време Тръмп отказва да публикува данъчните си декларации и води борба с районния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс, който поиска от американския президент да разкрие личните и корпоративните си приходи през последните осем години.

Ежегодната класация може да послужи за проследяване на най-богатите хора в страната, които имат най-голямо влияние, коментира в интервю за Reuters TV Кери Долан, заместник-управляващ редактор на отдела за богатството във Forbes.

„Като общество трябва да знаем кой стои зад най-големите компании и какво правят с парите си“, допълни тя.

Рекордните 233 американски милиардери не са попаднали в класацията тази година, тъй като не са достигнали минималния праг от 2,1 трлн. долара за влизане в нея.

В десетката на най-богатите американци тази година се нареждат още Бил Гейтс със състояние от 111 млрд. долара, Марк Зукърбърг с 85 млрд. долара, Уорън Бъфет със 73,5 млрд. долара, Лари Елисън със 72 млрд. долара, Стив Балмър с 69 млрд. долара, Илон Мъск с 68 млрд. долара, Лари Пейдж с 67,5 млрд. долара, Сергей Брин с 65,7 млрд. долара и Алис Уолтън с 62,3 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е увеличил най-много състоянието си през изминалата година, като то е нараснало с 242%, или 48,1 млрд. долара.

На второ място е главният изпълнителен директор и съосновател на производителя на микрочипове Nvidia Дженсън Хуан. Цената на акциите на компанията му нарасна над два пъти за една година благодарение на навлизането й в сфери отвъд игрите като изкуствен интелект и центрове за данни. Богатството на Хуан е достигнало 5,6 млрд. долара, което го прави със 133% по-богат спрямо миналата година.

Магнатът в сферата на кибер сигурността Джей Чодри също е имал изключителна година, като книжата на компанията му за сигурност в облачни среди ZScaler са поскъпнали с 90%. Той и семейството му притежават 45% от компанията, която стана публична през 2018 г. Нетното му богатство е нараснало с 92% до 6,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Според мен въс Фащ изборите са излишни. Има епидемия и са много сложни и скъпи. Отдавна им предлагам за президент да се поставя човекът на най много пари средно за последния мандат от 4 години. Така не Байдън не Тръмп, а безос трябва да бъде следващия президент. Въф Фащ се приема че парите са равни на умения и ум, защо не се назначава така президента - недоумявам!Има и друг начин - който/която е внесъл най много данъци за последните 4 години е държавната хазна , т.е. има най голям принос към държавата да бъде президент. Мисля по тези начини ще се избират по качествени и стойностни ръководители, ще се спестяват огромно количество пари и време и ще се опазва околната среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Боян
преди 3 години
Това е абсолютно невярно, собствениците на ФЕД имат далеч повече само правителството на САЩ им дължи 7 трилиона и други поне още толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още