IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

442-каратов диамант на стойност 18 млн. долара бе открит в Лесото

Като се има предвид колко рядко се намират толкова големи диаманти, търсенето им остава устойчиво

15:25 | 22.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Малък производител на диаманти със седалище в Лондон, известен със своите находки на едни от най-скъпите диаманти в света, е открил пореден голям камък, съобщава Bloomberg.

Gem Diamonds Ltd. съобщи в петък, че е добил 442-каратов диамант в мината си „Летсенг“ в Лесото. Въпреки че преди изрязването и обработката е трудно да се определи цена на находката, тя може да достигне до 18 млн. долара, смята анализаторът на BMO Capital Markets Едуард Стърк.

Като се има предвид колко рядко се намират толкова големи диаманти, търсенето им остава устойчиво, дори и във времена, в които индустрията се задъхва.

Мината „Летсенг“ е известна с размерите и качеството на диамантите, които се добиват от нея и има най-високата средна цена за продукцията си в света. Преди две години Gem Diamonds откри 910-каратов камък с размера на две топки за голф, който продаде за 40 млн. долара.

Откритието се случва в момент, когато световната диамантена индустрия е поставена на колене заради пандемията. Магазините за бижута затвориха врати, а индустрията за обработка и рязане на диаманти в Индия – която на практика обработва всички камъни в света, трябваше да спре работа. Това доведе до срив на продажбите на лидерите в сектора като De Beers и Alrosa.

„Откритието на този забележителен 442-каратов диамант, един от най-големите в света диаманти, открити тази година, е още едно потвърждение на калибъра на мината „Летсенг“ и нейната способност последователно да произвежда големи, висококачествени диаманти“, заяви в позиция Клифърд Елпик, главен изпълнителен директор на Gem Diamonds.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Кажете няколко думи за Лесото. Аудиторията не знае нищо за тази "държава в държавата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още