IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

446 млн. долара - това ли ще е най-скъпо продаденото жилище в света?

Къщата се намира в един от най-луксозните квартали на Хонконг, но не самата тя е най-ценното в сделката

20:37 | 20.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка:Архив Ройтерс</em></p>

Снимка:Архив Ройтерс

Има скъпи имотни пазари, има и Хонконг.

Къща с четири спални в луксозния квартал „Пийк“ в града бе пусната на пазара за впечатляващата сума от 2,5 млрд. хонконгски долара (446 млн. долара), което я прави най-скъпото жилище, продавано в града, ако не и в света, съобщава Bloomberg.

Последният имот, продаден за сходна сума бе Villa Les Cedres – 188-годишно имение с 14 спални в Южна Франция, чиято цена достигна 350 млн. евро (409 млн. долара).

Въпреки че струва 446 млн. долара, къщата в Хонконг със сигурност не предоставя неизмерим разкош. Относително скромният на размери имот е разположен на обща площ от малко над 1500 кв. м и идва в комплект с басейн, паркинг за едва два автомобила и обзавеждане, част от което е още от 90-те години.

Това, което предлага обаче, е ексклузивен адрес и рядката възможност за покупка на земя в един от най-търсените части на Хонконг.

„По-скоро става въпрос за земята, отколкото за самата къща“, посочва Лорънс Браун, старши консултант към Executive Homes Hong Kong Ltd. „Къщата е доста стара. Ако ще платят толкова много, по всяка вероятност ще я бутнат и ще издигнат друга, по-хубава къща“, допълни той.

Домовете с престижни адреси са силно търсени от инвеститорите. 

Досегашният рекорд за най-скъпо продаден имот в Хонконг бе поставен през 2016 г., когато друга къща в „Пийк“ смени собствениците си срещу 2,1 млрд. хонконгски долара, по данни на Colliers International Inc.

Според Landscope Christie’s International Real Estate в момента имотът, който се продава за 446 млн. долара, се обитава от наемател. Имотът е собственост на мениджмънта на Chuang’s Consortium International Ltd и е закупен през 2004 г. за „скромните“ 142 млн. хонконгски долара.

Баснословните цени говорят за това, че макар жилищният пазар в Хонконг да върви към успокояване, то сумите в горния край на диапазона все още нямат ограничения.

„Съществува усещането, че луксозният сегмент няма да бъде засегнат, дори и да има спад“, посочва още Лорънс Браун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
georgi_shum
преди 5 години
"Инвеститоре", на Виктория. или както и казват на кратко в ХК - дъ пийк, небостъргачи не могат да се строят :) По закон. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още